hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 12.07.(XXII /49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fellázadt a mély

Miközben Emmanuel Macron a nemzetközi porondon próbálja magát Európa megmentőjeként próbálja pozícionálni magát, a hátországban a sokáig hallgató vidék fellázadt az elnök arroganciájával szemben.

„Orbán nagyon fontos munkát végez”

Az elmúlt napokban a Hetek munkatársaként részt vettem egy jeruzsálemi sajtókonferencián, ahol a világ minden tájáról érkező újságírók szinte csak arról kérdeztek: Tényleg akkora az antiszemitizmus Magyarországon, amekkorának a nemzetközi mainstream média mutatja? A választ végül maga az izraeli miniszterelnök adta meg egy rendhagyó sajtótájékoztatón.

Belföld

Túlóra ajándékba

Évente 400 óra pluszmunka, amit extrém esetben három év múlva fizetnek ki, vagy ki sem fizetik. Nagyjából ezt tartalmazza a Munkatörvénykönyvének módosítása, amit feltehetőleg napokon belül megszavaz a parlamenti többség. A kormány szerint a változást a Magyarországon termelő külföldi gyárak kérték a munkaerőhiány miatt.

Egérutak a középosztálynak

1990 és 2010 között példátlan konszenzus volt Magyarországon az összes számottevő politikai erő között abban, hogy mit kell kezdeni a közoktatással- hangzott el egy oktatási fórumon.

Költözik a CEU

Húsz hónap telt el a felsőoktatási törvény módosítása óta, mire december elején eldőlt: a CEU amerikai diplomát adó képzései elhagyják Budapestet. A CEU-ügy krónikája.

Hit és értékek

Egyházatyák a prófétákról

A korai egyház legjelentősebb alakjait bemutató sorozatunkban olyan egyházatyákat mutatunk be, akiknek a művei a mai napig eleven hatással vannak a kereszténységre.

HÁTTÉR

A barátságunkat adjuk nekik

Az egész világot bejárta az elmúlt hetekben a szerencsétlenül járt amerikai misszionárius, John Allen Chau tragédiájának híre. Az eset kapcsán a 44 éves Torben Friesevel beszélgettünk, aki több éve él feleségével és három gyermekével Argentínában azért, hogy őslakosok felé szolgáljon a Biblia üzenetével.

Nettó emberkísérlet

A tudományos világban megegyezés van arról, hogy génmódosítási eljárást nem hajtanak végre olyan embriókon, amelyekből megszületendő csecsemők fejlődnek ki. Ezt a rubikont lépte át az a kínai tudós, aki génszerkesztett babák világra jöttét jelentette be.„Sírva jött a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák” – fogalmazott büszkén a YouTubeon megjelent videójában Ho Csian-kuj, aki – állítása szerint – a világon első ízben hajtott végre olyan génmódosítást, amelyek nyomán a megszületett csecsemők ellenállóak egy bizonyos betegséggel, jelen esetben a HIV-fertőzéssel szemben. A kéthónapos ikreket Lulunak és Nanának hívják, és szüleik azért vállalkoztak a tudományosan nem bevett eljárásra, mert az apa HIV-fertőzött – így akarták elkerülni, hogy a gyerekek is fertőzötté váljanak.   A sencseni tudós – állítása szerint – ennek érdekében a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre a CRISPR/Cas9 elnevezésű „molekuláris olló” segítségével. A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a génszerkesztés sikeres volt, „egyetlen gént változtattak meg, a CCR5-öt, amelyet eltávolított a HIV-fertőzés megelőzése érdekében”.A bejelentés botrányt okozott a tudományos világban. „Az emberekkel végzett kísérletezés „őrültség”, aminek súlyos következményei lehetnek” – fogalmazott az a nyílt levél, amelyet különböző kínai egyetemeken és intézetekben dolgozó több mint 120 kínai tudós és a Kínai Tudományos Akadémia tagjai is aláírtak. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a beavatkozás „visszafordíthatatlan átalakulást idéz elő az emberi genetikai anyagban, és ez elkerülhetetlenül belekeveredik az emberi génállományba”. A kínai tudósok Ho kutatásainak átfogó vizsgálatát sürgették: "Pandóra szelencéje feltárult, de talán van esélyünk arra, hogy bezárjuk, mielőtt orvosolhatatlanná válik".

Nagy román történelemóra

Romániára nem a magyarok jelentenek veszélyt, hanem azok a politikusok, akik az ország modernizációját és decentralizációját mind a mai napig elodázzák – mindezt nem egy magyar politikus, hanem egy román sztártörténész állítja.

A Novák Katalin nyilatkozata körüli viharról

A napokban komoly vita alakult ki Novák Katalin véleménye kapcsán, aki Baló György RTL Klubon sugárzott műsorában azt fejtegette, hogy a gyermekek érdeke a kétszülős családmodell, nem pedig az egyszülős, amellyel kifejezetten az egyedül gyermeket vállaló nőkre utalt.

Vita a halálbüntetésről Izraelben

Az utóbbi évek vitái után úgy tűnt, hogy az izraeli kormánytöbbség, illetve a Kneszet többsége a halálbüntetés lehetővé tétele mellett dönt. Bár Netanjahu sokáig elzárkózott a változtatás elől, a kormánykoalíció válságát megelőzendő a javaslat mellé állt. A kérdés azonban még nyitott.

Szombaton iskola?

Egy jó csapatot keresel, ahol igazi barátokra lelhetsz? Egy helyet, ahol játszva tanulhatsz, fejlődhetsz? Van ilyen! A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjáról kérdeztük Constantinovits Milánt, a Program szakmai vezetőjét és munkatársát, Joób Esztert.

Egy magyar találmány, ami új szintre emeli a LEGÓT

A népszerű dán építőjátéknak van egy Technic sorozata, ez az eredetihez hasonló elemekből áll, de járnak hozzá legótengelyek, -fogaskerekek, -motorok, -aksik, minden, ami egy bonyolultabb építmény összeépítéséhez és mozgatásához kell. Egy magyar fejlesztőcsapat, a Vengit Kft. pár éve nagyot gondolt, és összeraktak egy bluetooth-os okoskockát, amivel akár egy mobiltelefonról is lehet irányítani szinte bármilyen legóépítményt.

Cél: az intelligens vállalat

Az egyik legnagyobb magyar IT cég, a hazai SAP több mint két évtizede segít abban, hogy a legmodernebb technológiák a cégkultúránk szerves részévé váljanak. A magunk mögött hagyott ’90-es évekről, az átalakuló állami szektorról és a jövő vezérigazgatói szobájáról beszélgettünk Ablonczy Balázzsal, az SAP ügyvezetőjével.

KÁVÉSZÜNET

Életről, ételről – egy vasi kistermelői majorban

A jáki faluszéltől egy kilo­méternyire nyugatra már fel­bukkan a gyepűvidék erdeje – tövében a Rácz-majorral. De a családi hús- és tejgazdaság, melynek abban nagyon is aktív nőtagjaival beszélgettem, nem csak a szó földrajzi értelmé­ben működik a határon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!