hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Költözik a CEU
Bécsi keringő

2019. 01. 03.
Húsz hónap telt el a felsőoktatási törvény módosítása óta, mire december elején eldőlt: a CEU amerikai diplomát adó képzései elhagyják Budapestet. A CEU-ügy krónikája.

Mint emlékezetes, a kormány (Balog Zoltán akkori emberierőforrás-miniszter) 2017 márciusában benyújtotta, majd az Országgyűlés nyolc nap alatt kivételes eljárásban megtárgyalta és elfogadta a felsőoktatási törvénynek azt a módosítását, amely egyfelől a Magyarországon kamudiplomákat adó felsőoktatási intézmények kiszűrésére volt alkalmas, másrészt pedig arra, hogy a Budapesten túlnyomórészt amerikai diplomát adó programokat működtető CEU csak akkor működhessen tovább a magyar fővárosban, ha az Egyesült Államokban is rendelkezik kampusszal, illetve ha Magyarország és New York állam erről nemzetközi szerződést köt.

A Fidesztől a folyamat kezdetén három magyarázatot lehetett hallani arra, hogy miért volt szükség a felsőoktatási törvény módosítására.

  •  Az első szerint egy valódi oktatási problémát kellett elhárítani azzal, hogy megkövetelték a Magyarországon működő, külföldi diplomát adó felsőoktatási intézményektől, hogy abban az országban is működtessenek képzést, amelynek diplomáját Budapesten kiadják. (Kétségkívül léteztek kamunak tűnő képzéseket folytató „diplomagyárak” Magyarországon, a CEU-t azonban ezek közé nem lehetett besorolni.)
  • Szintén kezdettől szerepelt a jogalkotói motivációk között, hogy a magyar kormány és a CEU alapítója, Soros György között legkésőbb 2015-től, a migrációs krízis időszakától kezdve olyan ellentét alakult ki, amely logikussá tette a CEU-val szembeni kormányzati fellépést.
  • A kormány (hasonlóan például a 2016 előtti macedón vagy akár az orosz és izraeli kormányhoz) a politikai aktivizmus bölcsőjét látja a Soros György által támogatott valamennyi szervezetben. 

A CEU és Soros

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!