hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy magyar találmány, ami új szintre emeli a LEGÓT
SBrick

2019. 01. 03.
A népszerű dán építőjátéknak van egy Technic sorozata, ez az eredetihez hasonló elemekből áll, de járnak hozzá legótengelyek, -fogaskerekek, -motorok, -aksik, minden, ami egy bonyolultabb építmény összeépítéséhez és mozgatásához kell. Egy magyar fejlesztőcsapat, a Vengit Kft. pár éve nagyot gondolt, és összeraktak egy bluetooth-os okoskockát, amivel akár egy mobiltelefonról is lehet irányítani szinte bármilyen legóépítményt.

A projekt 2014 augusztusában került fel a Kickstarterre, egy közösségi adománygyűjtő oldalra. A nemzetközi sajtó és a legós közösség azonnal felkapta az ötletet, és gyorsan összedobták a csapatnak az induláshoz szükséges pénzt. A támogatásnak köszönhetően a korábban kifejlesztett prototípusból így kereskedelmi forgalomban kapható termék lett, és 2014 karácsonyán már sok fenyőfa alatt ott figyelt az SBrick.

Az új találmány egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, hiszen a régi 40 éves legómodellekkel éppúgy kompatibilis volt, mint a leg­újabbakkal, a beépítése pedig szinte gyerekjáték, főként annak, aki már legalább egy legómodellt összeépített korábban. A kocka szinte bármilyen „okoseszközről” irányítható, legyen az mobiltelefon, tablet (iOS és Android), számítógép (Windows, macOS, Linux), vagy akár egy PS4 vagy Xbox kontroller.

A nagy sikert látva a fejlesztőcsapat továbbgondolta az ötletet, és 2016-ban létrehozták az SBrick Plus-t. Az új kocka külsőleg teljesen azonos a régivel, viszont a motorok mellett ez már a LEGO oktatási eszközeit, azaz szenzorait is támogatja (LEGO WeDo, Boost, NXT/EV3 család). A kocka programozására sokféle lehetősége van a felhasználónak (vagy inkább: játékosnak). Ilyen például a kisiskolások által kedvelt, blokkalapú Scratch, az új Apple Swift Playground, valamint a profi kódolók által használt Javascript és Phython.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!