hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.09.14.(XXIII/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mit választ Izrael?

Szeptember 17-én tartják Izraelben a megismételt parlamenti választásokat, amire a tavaszi patthelyzet miatt kényszerült Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Az erőviszonyok szinte változatlanok, a választástól mégis döntés várható. Azt ugyanis mindenki kizártnak tartja, hogy harmadik választásra kerüljön sor.

Belföld

Az ember jellemhibáit nem tűri tovább a Föld

Mi szükség van hazánkban űrkutatási biztosra, mennyire átpolitizált a terület, és hogyan kapcsolódik az űrtechnológia a klímaváltozás problémájához? A Hetek kérdéseire a választ a magyar űrkutatási biztos adta.

Orbán biztos győzelme

Új szerkezetű Európai Bizottság alakul Ursula von der Leyen megválasztott elnök keddi brüsszeli bejelentése alapján: a novemberben hivatalba lépő testületnek nyolc alelnöke, s köztük három ügyvezető alelnöke, illetve tizennyolc „egyszerű” biztosa lesz. Trócsányi Lászlót szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték az új bizottságban.

Hit és értékek

Ki adhat és ki vehet?

Kína kreatív léptekkel halad abba az irányba, hogy megvalósítsa a világ legriasztóbb, ősi disztópiáját, a totálisan kontrollált, elektronikusan megfigyelt és mesterséges intelligenciával elemzett társadalmat. Ami még riasztóbb, a kommunista kísérlet a kaliforniai tech-óriáscégeknek is megtetszett.

HÁTTÉR

Jönnek a szűk esztendők?

A kérdés kapcsán, miszerint lesz-e következő gazdasági világválság, a szakértők szinte mindegyike egyetért abban, hogy az igazi kérdés valójában nem is ez, hanem hogy mikor fog bekövetkezni. De vajon mi fogja kiváltani, és hogyan tudunk rá felkészülni?

Megállíthatatlan a „fehér járvány”?

Nemzetközi szinten példamutató, ahogy Magyarország napirenden tartja a népességfogyás és a családok ügyét, s egyben lépéseket tesz annak megoldására is – emelte ki Johannes Singhammer, a Bundestag volt alelnöke a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

KÁVÉSZÜNET

Generációs hátizsák

A generációkon át ismétlődő sorsok kérdése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Napjaink végtelen individualizmusa azt sugallná, hogy mindenki a saját sorsának kovácsa, a tudomány azonban egyre egyértelműbben igazolja, hogy az egyén elakadási helyzetei, problémái elválaszthatatlanok az őt megelőző generációk élettapasztalatától, amelyek képesek akár a génekbe kódolódni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!