hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ember jellemhibáit nem tűri tovább a Föld
Interjú Dr. Ferencz Orsolya magyar űrbiztossal

2019. 09. 12.
Mi szükség van hazánkban űrkutatási biztosra, mennyire átpolitizált a terület, és hogyan kapcsolódik az űrtechnológia a klímaváltozás problémájához? A Hetek kérdéseire a választ a magyar űrkutatási biztos adta.

 

Egy ekkora országban, mint a miénk, mi szükség van űrkutatási biztosra?

– A világűr használata ma az emberiség mindennapjainak a része. Akár nálunk kisebb vagy velünk összemérhető méretű országok is, mint például Csehország, nagyon komoly erőforrásokat fordítanak erre a területre. A világűr felhasználása ott van a hétköznapjainkban: a navigáció, a hírközlés, a telekommunikáció, a földmegfigyelési adatok, a meteorológia mára részéve vált életünknek, de az egészségügy vonatkozásában is fontos, ugyanis az űrtevékenységnek köszönhetünk számos nagyon fontos gyógyszert és hatóanyagot. Úgyhogy ma már nem az a kérdés, hogy miért foglalkozunk a világűrrel, hanem az, hogy hagyjuk-e, és segítjük-e, hogy a magyar innováció és tudás ebben a szektorban is versenyképesen jelen lehessen a világban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!