hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki adhat és ki vehet?
Nyugatra is elérhet a kínai társadalmi kreditrendszer

2019. 09. 12.
Kína kreatív léptekkel halad abba az irányba, hogy megvalósítsa a világ legriasztóbb, ősi disztópiáját, a totálisan kontrollált, elektronikusan megfigyelt és mesterséges intelligenciával elemzett társadalmat. Ami még riasztóbb, a kommunista kísérlet a kaliforniai tech-óriáscégeknek is megtetszett.

 

George Orwell és a Black Mirror sci-fi-sorozat előtt 1850 évvel Patmosz szigetén János apostol előre írt egy olyan jövőbeli társadalomról, amelyben egyes polgárokat kizárnak az alapvető tevékenységekből: nem adhatnak és nem vásárolhatnak semmit. Ennek a disztópiának az értelmezésénél általában azt keresik, hogy ki vezethet be ilyen rendszert, illetve milyen technológiával azonosítják majd be az állampolgárokat. Számtalan könyv igyekezett – eddig hiába – egzakt választ adni arra, hogy ki lesz majd a „fenevad”, és mi lesz a „fenevad bélyege”. 

Ugyanakkor János disztópiájának legalább két vonatkozása a 21. század elején szinte észrevétlenül megvalósul: a készpénz nélküli gazdaság (amelyről korábban többször írtunk, legutóbb itt: A pénz metamorfózisa. Hetek, 2019. január 11.), illetve az áruk és szolgáltatások vásárlásának feltételhez kötése. Ez is konkrét realitás már: csak idén már 25 millió alkalommal tagadták meg a kínai közlekedési cégek a vasúti, illetve repülőjegy-vásárlást olyan állampolgároktól, akik a kedvezőtlen „társadalmi pontszámuk” miatt feketelistára kerültek. A kommunista kormányzat 2014-ben indította el a kísérleti módszert, amelynek célja, hogy 2020-ra minden egyes állampolgárról rendelkezésre álljon egy olyan aggregált értékszám, ami meghatározza a társadalmi pozíciójukat, mozgásterüket és életkörülményeiket. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!