hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit választ Izrael?
Netanjahu politikai jövője a tét

2019. 09. 12.
Szeptember 17-én tartják Izraelben a megismételt parlamenti választásokat, amire a tavaszi patthelyzet miatt kényszerült Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Az erőviszonyok szinte változatlanok, a választástól mégis döntés várható. Azt ugyanis mindenki kizártnak tartja, hogy harmadik választásra kerüljön sor.

 

Ha összehasonlítjuk az áprilisi eredményeket az utolsó közvélemény-kutatási eredményekkel, azt láthatjuk, hogy Avigdor Lieberman „királycsináló” pozíciója tovább erősödött. Az egykori Szovjetunióban, Moldovában született politikust mégsem tekintik már középen állónak. Lieberman tavasszal előbb támogatásáról biztosította a választásokat megnyerő Netanjahu kormányalakítását, majd mégis megakadályozta azt (a Lieberman nélküli jobboldali blokk éppen 60 helyet szerzett a 120 tagú kneszetben), és ezzel egyértelművé tette, hogy politikai célja most is a kormányfőváltás, és nem fog támogatni semmi olyan kormányt, amelyet Netanjahu vezet.

Ezért a miniszterelnök választási célja egyértelmű: a jobboldali koalíciónak legalább 61 képviselői helyet kell szerezni ahhoz, hogy Lieberman ne tudja újra blokkolni a kormányalakítást. Ehhez a saját pártján, a Likudon kívül a miniszterelnök stabilan számíthat a két ortodox vallási pártra, valamint Naftali Bennett és a legnépszerűbb izraeli női politikus, Ajelet Saked pártszövetségére. A Jamina (Jobbra) nevű formáció inkább csak nevében új, mert egy kis jobboldali pártot leszámítva a korábbi Jiszráel Beitenu (Zsidó Otthon) egyesült újra. Netanjahu tavaszszal éppen ezért nem tudott kormányt alakítani, mert Bennették kiváltak a korábbi pártjukból, az Új Jobboldal viszont meglepetésre nem jutott be a parlamentbe. Ezzel elveszett a jobboldal számára kulcsfontosságú 3-4 mandátum. Ez a kudarc most nem fenyeget, sőt Netanjahunak sikerült a szintén küszöb alatt maradt jobboldali Moshe Feiglint egy miniszteri tárca ígéretével rávenni arra, hogy pártjával visszalépjen a választásoktól. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!