hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán biztos győzelme

2019. 09. 12.
Új szerkezetű Európai Bizottság alakul Ursula von der Leyen megválasztott elnök keddi brüsszeli bejelentése alapján: a novemberben hivatalba lépő testületnek nyolc alelnöke, s köztük három ügyvezető alelnöke, illetve tizennyolc „egyszerű” biztosa lesz. Trócsányi Lászlót szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték az új bizottságban.

Orbán Viktor miniszterelnök ezt úgy kommentálta: az Európai Unió bővítése szép és nagy feladat, a magyarok pedig szeretik az ilyen feladatokat, Trócsányi László pedig nagy tapasztalattal rendelkezik, érti Európa lényegét, és alkalmas a csatlakozni akaró országok segítésére, hogy átvegyék az európai szabályokat, normákat és értékeket. A miniszterelnök szerint sok történelmi kihívás van az EU előtt, ezek közül az egyik – a magyaroknak a legfontosabb – a bővítés a Balkán irányába.

Az ügyvezető alelnökök kettős funkciót látnak majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett korábbi munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek, és tartozni fog alájuk egy-egy főigazgatóság. Ilyen posztot a holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis fog betölteni.

Timmermans koordinálja az európai zöld-megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is – de kikerülnek a hatásköréből a jogállamisággal kapcsolatos ügyek, amelyek miatt az elmúlt években sűrűn konfrontálódott a magyar kormánnyal. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!