hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.10.25. (XXIII/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Rossz társaság

A nagyhatalmak szorítójában semmi meglepő nincsen Orbán Viktor szövetségeskeresésében. De a Türk Tanácsban való szerepvállalásunk már igencsak meghökkentő, hisz új „barátaink” olyan ideológiai kísértetekkel tangóznak, mint a kommunizmus és az iszlám. Egyik sem egyeztethető össze a kormány „keresztény nacionalizmusával”.

Erdogan mer nagyot álmodni

A szíriai török offenzíva felveti A kérdést, hogy a kurdok kiűzését követhetik-e újabb katonai lépések az Erdogan által megálmodott neo-oszmán birodalom megteremtése érdekében.

Idegőrlés brit módra

A Brexit-megállapodásról elterjedt képek hangulata pont olyan, mint amikor a nyári szünet után az osztály újra találkozik, és a legnagyobb dumás – ez esetben Boris Johnson – szórakoztatja a többieket; még Mutti Merkel is felszabadultan beszélget Orbán Viktorral; a hangulat euforikus. Az EU és Nagy-Britannia megegyezett, mi baj lehet? Szombatra kiderült: minden.

Belföld

Pártkatonák az iskolapadban

A napokban hírekbe kerülő, Ferencvárosban nyíló török iskola kapcsán nem árt tudatosítani, hogy mit jelentenek a mindenkori török vezetés számára az ilyen oktatási intézmények.

Mennyi az annyi?

Az önkormányzati választások eredményének magyarázataként sokféle párhuzamos elmélet kering. Az egyik ilyen, hogy nem magyar (értsd: külföldi) állampolgárok szavazták meg Budapesten Karácsony Gergelyt. Utánajártunk, mennyi lehet igaz ebből.

Autóforradalom

Sötét fellegek gyülekeznek a hazai autógyártás felett: hamarosan eldőlhet, megemeli-e Trump elnök az Európai Unióból érkező autók vámját. Ez elsősorban a német gyárakra mérhet csapást, ám mivel ezek közül több is Magyarországon működik, a begyűrűző hatás vélhetőleg nem marad el.

HÁTTÉR

A legsötétebb nap

A hét elején Nyugat-Európa egyik legliberálisabb abortusztörvényének elfogadása mellett az azonosneműek házasságának legalizálására is sor került Észak-Írországban. A több, mint két éve belpolitikai válságban szenvedő országra az angol parlament demokráciához méltatlan módon fogadta el az ominózus törvénymódosítást. Nincs azonban minden veszve Paul Coulter, evangéliumi keresztény pásztor szerint, aki több ezer főt mozgósított annak érdekében, hogy protestáljanak: ez nem az ő nevükben történt.

Hogyan ismerhető fel a történelem értelme?

„Az újkori szellem nem döntötte el, vajon keresztény vagy pogány módon akar-e gondolkodni. Két különböző szemmel nézi a világot: a hit és az ész szemével. Ezért homályosabb a látása, mint a görög vagy a bibliai szellemé.” Karl Löwith: Világtörténelem és üdvtörténet.

Miért bűn, hogy kurd vagyok?

Főként magyarok vettek részt a kurdok melletti, mintegy 80 fős szimpátiatüntetésen Budapesten múlt szombaton. A tüntetők a törökök szíriai offenzívájának leállítását követelték, továbbá azt, hogy a magyar kormány határolódjon el Erdoğan török elnöktől.

A vidék elárulása és 1956

„Az egyik előadásomon egy idős férfit annyira zaklatott lett, amikor a szüleit is vegzáló helyi kommunista behajtóemberről beszéltem, hogy remegve esett össze, és a helyszínen meghalt” – említi példaként Hajagos Csaba történész, hogy a háború utáni igazság­talanságok nemcsak a forradalmat robbantották ki, hanem jórészt ma is velünk élnek.

KÁVÉSZÜNET

Izrael filmvásznon

Terror, háború, éhínség elől menekülő zsidók és beépített ügynökök. A zsidóságot érintő eseményeket eddig leginkább a holokauszt drámaisága kapcsán láthattuk megfilmesítve, a Netflix és az HBO azonban újonnan sorra dolgozza fel az Izraellel kapcsolatos, filmvászonra méltó modern kori eseményeket. Kérdés, hogy ezt mennyire hiteles módon teszik?

Végtelen történetek

A tévésorozatok reneszánszát éljük. Csak 2018-ban 495 saját gyártású szériát mutattak be a kábelcsatornák és a digitális szolgáltatók. Ez 2011-hez képest 85 százalékos növekedést jelent, miközben a sorozatok tömegekre gyakorolt hatását aligha lehet túlbecsülni.

Kép vs. regény

Egyre több klasszikust dolgoznak fel képregény formájában. Egyesek üdvözlik az ötletet, a gazdag képvilág ugyanis könnyen olvasásra késztetheti az ifjabbakat, másrészről a szövegvilág merőben csorbul az előbbi hatására. Kérdés, hogy alkalmasak-e a képregények arra, hogy megszerettessék az olvasást a gyerekekkel?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!