hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vidék elárulása és 1956
Földkérdés, forradalom, velünk élő traumák

2019. 10. 24.
„Az egyik előadásomon egy idős férfit annyira zaklatott lett, amikor a szüleit is vegzáló helyi kommunista behajtóemberről beszéltem, hogy remegve esett össze, és a helyszínen meghalt” – említi példaként Hajagos Csaba történész, hogy a háború utáni igazság­talanságok nemcsak a forradalmat robbantották ki, hanem jórészt ma is velünk élnek.

A második világháború még be sem fejeződött, amikor a szovjet megszállók által felállított Ideiglenes Nemzeti Kormány 1945 márciusában megalkotta a földreformról szóló rendeletet. Miért volt ennyire fontos és sürgős ez a döntés?

– A földreform vagy földosztás nem volt más, mint egy sajátos politikai eszköz. Egyszerre szolgálta a Horthy-rendszer működtetőinek és privilegizált szereplőinek a meg­büntetését, és egyszerre elégítette ki a legszegényebb társadalmi rétegek, a „3 millió koldus” régóta meglévő földéhségét. Ennek megfelelően a nagybirtokokat feldarabolták és felosztották a cselédek, napszámosok, föld nélküli vidéki lakosok között. Ez azonban nem a társadalmi igazságosságot volt hivatott szolgálni, sokkal inkább egy szovjet modell bevezetésének első lépése volt. Az új földtulajdonosoknak ugyanis sem anyagi lehetőségük, sem eszközkultúrájuk, illetve szakmai tudá­suk nem volt ahhoz, hogy a gazdaságtalan méretűre szétszabdalt, 2-5 holdas parcellákat hatékonyan tudják megművelni. Ráadásul az adók és a beszolgáltatási kötelezettségek is egyre nagyobbak lettek, amelyeket már alig-alig tudtak teljesíteni, majd jöttek a padlássöprések. Sokak számára kiderült, hogy az éhes szájaknak odadobott hús nem más, mint egy lerágott cupák.   

Mikorra ment végbe ez a felismerés?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!