hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Idegőrlés brit módra
Belülről hekkelik a Brexitet a megállapodás ellenére

2019. 10. 24.
A Brexit-megállapodásról elterjedt képek hangulata pont olyan, mint amikor a nyári szünet után az osztály újra találkozik, és a legnagyobb dumás – ez esetben Boris Johnson – szórakoztatja a többieket; még Mutti Merkel is felszabadultan beszélget Orbán Viktorral; a hangulat euforikus. Az EU és Nagy-Britannia megegyezett, mi baj lehet? Szombatra kiderült: minden.

A csütörtöki megegyezést követően a péntek alapvetően bizakodó hangulatban telt; több korábban elégedetlen, keményvonalas tory, illetve pár kilépett Labour-képviselő jelezte, hogy amennyiben a parlament szavaz Johnson Brexit-megegyezéséről, támogatni fogják őt.

A hírcsatornák péntek este még azzal számoltak, hogy az ír képviselők (DUP) tíz szavazata nélkül – ha szűken is –, de meglesz a többség. Boris Johnson összehívta a parlamentet, hogy az jóváhagyja az EU-val kötött egyezséget, és a folyamat továbbmehessen a maga útján.

Több mint kétszáz éve nem történt meg, hogy a parlament egy szombati napon ülésezett. A terem olyannyira megtelt, hogy a megválasztott képviselők is csak a karzaton, a vendégek számára fenntartott helyeken tudtak leülni. A délelőtt nagy része váratlanul vidám hangulatban telt, bekiabálásokkal tarkítva, de a vita eldurvulása nélkül. Délután jött azonban a feketeleves: egy korábbi tory miniszternek sikerült Boris Johnson menetrendjét meghekkelnie, és egy olyan indítványt előterjesztenie, amely végül megint csak teljes bizonytalanságba taszította egész Nagy-Britanniát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!