hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legsötétebb nap
Drámai változás az észak-ír abortuszügyben

2019. 10. 24.
A hét elején Nyugat-Európa egyik legliberálisabb abortusztörvényének elfogadása mellett az azonosneműek házasságának legalizálására is sor került Észak-Írországban. A több, mint két éve belpolitikai válságban szenvedő országra az angol parlament demokráciához méltatlan módon fogadta el az ominózus törvénymódosítást. Nincs azonban minden veszve Paul Coulter, evangéliumi keresztény pásztor szerint, aki több ezer főt mozgósított annak érdekében, hogy protestáljanak: ez nem az ő nevükben történt.

Alig telt el másfél év azóta, hogy az amúgy tradicionálisan keresztény Írországban népszavazáson döntöttek az abortusz legalizálása mellett. A történelmi kereszténység bukása ez? Elvesztették volna a társadalomra gyakorolt hatásukat?

– Úgy gondolom, hogy egy posztkeresztény kultúra kialakulásának vagyunk a szemtanúi mind Írországban, mind más európai országokban. Bizonyos értelemben még mindig nagy hatással vannak ránk a kereszténységből származó kulturális értékek. A méltányosság, igazságosság és a társadalmi kényszerektől való szabadság vágya a kereszténység előtt nem volt egyértelműen jelen. Most az a probléma, hogy ezekről az amúgy jogos emberi igényekről próbálják meg levágni a keresztény gyökeret. A posztmodern kultúránkban az individualizmus olyan extrém szintre lett emelve, hogy semmi más nem számít. Ebbe tartozik a nők abortuszhoz való „joga”. Ez nem jelenti magának a kereszténységnek a vereségét, a névleges kereszténység ugyan eltűnőben van, az igazi egyház viszont utat tör magának, hogy világosan beszéljen, és demonstrálja a hiteles kereszténységet.

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!