hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kép vs. regény
Segítik-e az irodalom helyzetét a képregények

2019. 10. 24.
Egyre több klasszikust dolgoznak fel képregény formájában. Egyesek üdvözlik az ötletet, a gazdag képvilág ugyanis könnyen olvasásra késztetheti az ifjabbakat, másrészről a szövegvilág merőben csorbul az előbbi hatására. Kérdés, hogy alkalmasak-e a képregények arra, hogy megszerettessék az olvasást a gyerekekkel?

Lehetne erre azonnal kérdéssel is válaszolni, miszerint: ki mondta, hogy a képregényeknek ez a célja egyáltalán? Spoiler: a képregények megszületésének célja a kezdet kezdetén nem ez volt.

Az 1799-ben Genfben született Rodolphe Töppffer svájci tanárt tartják a képregény atyjának, aki először diákjait szórakoztatta azzal, hogy illusztrációkat készített a tananyaghoz. Mivel nagy sikere volt a fiatalok körében, 1827-ben elkezdte megalkotni, majd 1837-ben ki is adta a világ első képregényfüzetét, mely 30 lapból állt, oldalanként 1–6 képkockából. 1842-ben lefordították, s az Egyesült Államokban is megjelent.

Ezzel párhuzamosan, 1825 és 1826 között létezett egy folyóirat, a The Glasgow Looking Glass. Ez volt az első tömeggyártású kiadvány, amely képekkel mesélt el történetet, így tekinthetjük a legkorábbi képregénynek. Ez a lap a skóciai politikai és társadalmi életet gúnyolta ki, ismert figuráit az akkori életnek, vagyis a célja nem az volt, ami a képregénynek, de a formájuk mégis megegyezik. Egyesek szerint a Lascaux-i barlangrajzok és az egyiptomi hieroglifák az ősei a rajzokkal mesélt történeteknek – ezeknél azonban még nem volt szöveg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!