hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael filmvásznon
Hogy néz ki Izrael Hollywoodból?

2019. 10. 24.
Terror, háború, éhínség elől menekülő zsidók és beépített ügynökök. A zsidóságot érintő eseményeket eddig leginkább a holokauszt drámaisága kapcsán láthattuk megfilmesítve, a Netflix és az HBO azonban újonnan sorra dolgozza fel az Izraellel kapcsolatos, filmvászonra méltó modern kori eseményeket. Kérdés, hogy ezt mennyire hiteles módon teszik?

Káosz

Az, hogy az izraeli filmek és sorozatok egyre mainstreamebbé válnak, nagyban köszönhető a 2015-ben debütáló Faudának.

A sorozat nevét az arab káosz (fawdā) szóból kapta. Ezzel meg is ragadható a mű lényege, hiszen az izraeli–palesztin konfliktust egy hatalmas káoszként ábrázolja, ahol megtorlás megtorlást követ. Az írók, Lior Raz (aki egyben a főszereplőt, Doront is alakítja) és Avi Issacharoff saját katonai tapasztataikat építették bele a filmbe. Lior Raz maga évekig aktívan működött fedett ügynökként palesztin területeken, így a filmvásznon szereplő jeleneteket első kézből tapasztalta meg. A másik szerző Avi Issacharoff újságíró, aki az izraeli–palesztin konfliktussal foglalkozik, a The Times of Israel Közel-Kelet-szakértője. Mindketten folyékonyan beszélnek arabul.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!