hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pártkatonák az iskolapadban
Erdogan hódító háborúja az oktatáson keresztül

2019. 10. 24.
A napokban hírekbe kerülő, Ferencvárosban nyíló török iskola kapcsán nem árt tudatosítani, hogy mit jelentenek a mindenkori török vezetés számára az ilyen oktatási intézmények.

A 24.hu adott hírt róla, hogy az idei tanévvel aktív státuszú intézmény lett a Maarif Általános Iskola és Gimnázium a IX. kerületben. Bár a helyszínként megadott épületben szemmel láthatólag nem folyik tanítás, a fenntartó alapítvány tájékoztatásából kiderül, hogy a szervezet jövőre 160 általános iskolai és 80 gimnáziumi diákkal tervezi a tényleges indulását. A portál később arról is beszámolt, hogy maga a Maarif Alapítvány milyen háttérrel rendelkezik, milyen más, terrorizmust is érintő szervezetekkel hozzák kapcsolatba, és egyáltalán milyen céllal támogatja a nemzetközi terjeszkedését a török kormány.

Ezeréves hagyomány

A legtöbb hódító birodalomnál kulcsszerep jutott a különféle oktatási intézményeknek mint az integritást biztosító hálózatnak. Nem volt ez másképp a törököknél és oszmánoknál sem. A medreszéknek nevezett vallási felsőoktatási intézmények közel ezeréves múltra tekintenek vissza, azok alapítását már a szeldzsuk törökök megkezdték, de a virágkorukat az ottomán terjeszkedés során élték, amikor a meghódított területeken nemcsak mecseteket emeltek százszámra, hanem az azokhoz kapcsolódó medreszéket is, ahol kulcsszerep jutott a Korán és a vallástudomány oktatásának. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az iskolák egyben a kor legkiemelkedőbb felsőoktatási intézményei is voltak, a matematikától kezdve az orvostudományon át a történelemig számos területen magas minőségben képezték a tanulókat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!