hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Interjú a török pásztorral, aki szerint Jézusnak az ilyen drámai katasztrófákra is van jó válasza

Több mint egy tucatszor letartóztatták, börtönbe zárták, megverték a szunnita muszlim háttérből megtért török pásztort, aki ma is szentül hiszi és hirdeti, Jézusnak a katasztrófákra is van jó válasza.

Mi rejlik a kémballonbotrány mögött?

Az elmúlt hetekben rengeteg hírt olvashattunk arról, hogy az Egyesült Államok és Kína kölcsönösen kémkedéssel vádolta egymást, vezető hírszerzők és veteránok pedig előrejelzéseket fogalmaztak meg Tajvannal, illetve egy kínai–amerikai háborús konfliktus kitörésével kapcsolatban.

Egy életre – E heti köszöntőnk

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt 4000 ember gyűlt össze a budapesti finn nagykövetség előtti szűk utcában, hogy szolidaritást vállaljon a volt finn belügyminiszterrel, akit többek között azért fogtak perbe, mert ragaszkodott a házasság ősi elvéhez: mely szerint az egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége.

Belföld

Meddig tudja védeni Magyarország a természetes házasságot?

2023 első két hetében 59 százalékkal kevesebb házasságkötés történt Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, miközben tavaly csaknem nyolcezerrel kevesebb frigy született, mint a 2021-es esztendőben, és durván megugrott a válások száma is.

Csendes generáció: hogyan küzdenek meg a kilátástalan jövővel a magyar fiatalok?

A bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan jövőt látja a legnagyobb nemzedéki problémának a mai ifjúság. A kilátástalanság az elmúlt 20 évben lassan, de biztosan került az élre a fiatalok problémarangsorában, akik a saját sorsukat tekintve inkább optimisták.

Hit és értékek

Polgárháború a Vatikánban: tényfeltáró könyvek sora leplezi le a törésvonalakat

Mintha átszakadt volna egy gát azóta, hogy XVI. Benedek pápa december 31-én elhunyt. Sorra jelennek meg ugyanis a leleplezőnek szánt könyvek, nemcsak tényfeltáró szerzőktől, hanem maguktól az érintettektől is.

HÁTTÉR

Becsempészett ébredés: exkluzív beszámoló az iráni egyház elképesztő növekedéséről

Iránban virágzik a kereszténység – rohamos ütemben szaporodnak a személyes érintésen keresztül megtért hívek házi gyülekezetei. Óriási szerepet játszik ebben a külföldön élő keresztények alapította Transform Iran, amely változatos médiaplatformokon és szolgálatokon keresztül törekszik a nemzet bibliai alapokon történő átformálására. Vagy, ahogy Lana Silk, a szervezet amerikai munkájának vezetője fogalmazott, „az elnyomás burkának megtörésére”.

Ügyintézés zsebből: mit ígér a digitális Magyarország programja?

Az első személyi igazolvány és útlevél igénylése, érettségi jelentkezés, egyetemi felvételi, házasságkötés, az első autó és az első lakás vásárlása, gyermekek születése – mindezek fontos mérföldkövek egy ember életében, melyek meghatározzák mindannyiunk életpályáját. Azonban ezek az események azzal is együtt járnak, hogy be kell menni egy Kormányablak irodába és digitális Ügyfélkapu fiókot kell létrehoznunk, majd külön regisztrálni kell a felvi.hu-ra, szintén külön fel kell tölteni az érettségi vizsga eredményeit és az elmúlt időszak bizonyítványait, személyesen le kell adni az autó adásvételi szerződésének eredeti példányát, be kell menni az anya­könyv­vezetőhöz esküvő időpontot egyeztetni, majd átsétálni a postára befizetni a külső helyszínen tartandó esküvő díját és így tovább.

Geomérnöki kísérletek a klíma módosítására

Évtizedek óta, világszerte végeznek olyan kísérleteket, melyekkel megpróbálnak az éghajlat különféle aspektusaira hatással lenni, például csapadékot előidézni vagy éppen visszatartani, illetve szabályozni a napsugárzás szintjét, a levegő szén-dioxid-tartalmát. A geomérnöki tevékenységek kockázatokkal járnak, ezért komoly etikai kérdéseket is felvetnek.

KÁVÉSZÜNET

Nem szeretünk olvasni, meg egyébként sincsen rá időnk...

Egy hazai kutatás szerint a magyar társadalmon belül az elmúlt 30 évben harmadára esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya. A megkérdezettek 13 százaléka állította azt, hogy hetente legalább egyszer olvas, míg 53 százalé­kuk egyáltalán nem vesz a kezébe könyvet.

A Fülben tomboló koncerthangerő veszélyei

A zaj olyan hangok összeségeként definiálható, amelyek időben elhúzódó és az egyén számára zavaró tényezőt jelentenek. Az eredmények számokban is határozottan kimutatták a lehetséges érintetteket, mégpedig azokat a személyeket, akik tartósan fej-és fülhallgató eszközöket használnak és olyan rendezvényeket preferálnak, ahol hangos zenének vannak kitéve. A legveszélyeztetettebb korosztály a 13–24 évesek köre, azaz a tinédzsereket és fiatal felnőtteket érinti globálisan, akár 1,35 milliárd embert.

A gyerekeink játéknak tekintik az online világot

Idén 20. alkalommal került megrendezésre világszerte a Biztonságos Internet Nap, amit hazai vonatkozásban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen internetbiztonsággal kapcsolatos programjaival képviselt 2023. február 7-én.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!