hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Polgárháború a Vatikánban: tényfeltáró könyvek sora leplezi le a törésvonalakat
Mi minden változik XVI. Benedek halálával?
Polgárháború a Vatikánban: tényfeltáró könyvek sora leplezi le a törésvonalakat

Ferenc pápa írásba adta lemondását közvetlenül a megválasztása után. Bármikor elővehetik a fiókból a biankó levelet.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 02. 16.
Mintha átszakadt volna egy gát azóta, hogy XVI. Benedek pápa december 31-én elhunyt. Sorra jelennek meg ugyanis a leleplezőnek szánt könyvek, nemcsak tényfeltáró szerzőktől, hanem maguktól az érintettektől is.

„Megnyílt a Vatikáni Könyvklub, sorra jelennek meg a leleplező könyvek a katolikus egyház vezetésén belüli konfliktusokról, amelyek mára már elérték a polgárháború szintjét” – mondta John Allen, a független konzervatív katolikus magazin, a Crux (Kereszt) főszerkesztője.

A bostoni újságíró podcast adásában azt állította, hogy XVI. Benedek szilveszter napján történt halála óta – egyelőre még éppen csak a felszín alatt – „egy cunami kezd kibontakozni, amelyet a sorra megjelenő könyvek képviselnek”.

A formálódó „polgárháború” tétje a katolikus egyház jövője. Mint arról két héttel ezelőtt beszámoltunk, vannak, akik nyíltan elutasítják a jelenlegi egyházfőt, mint Viganò érsek, volt vatikáni nuncius, aki egyenesen „antipápának” nevezi Ferencet, és kiáltványban szólította fel a „világ nemzeteit”, hogy álljanak ellen a „globális puccsnak”. (Hetek, 2023. február 3.) Mások ennél óvatosabban fogalmaznak, de világossá teszik, hogy szeretnék eltávolítani Ferenc pápát a katolikus egyház éléről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!