hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fülben tomboló koncerthangerő veszélyei
Nagy a zaj?
A Fülben tomboló koncerthangerő veszélyei

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 02. 16.
A zaj olyan hangok összeségeként definiálható, amelyek időben elhúzódó és az egyén számára zavaró tényezőt jelentenek. Az eredmények számokban is határozottan kimutatták a lehetséges érintetteket, mégpedig azokat a személyeket, akik tartósan fej-és fülhallgató eszközöket használnak és olyan rendezvényeket preferálnak, ahol hangos zenének vannak kitéve. A legveszélyeztetettebb korosztály a 13–24 évesek köre, azaz a tinédzsereket és fiatal felnőtteket érinti globálisan, akár 1,35 milliárd embert.

A fej- és fülhallgatók használata önmagában nem okozna kárt halló érzékszervünkben, viszont a nem rendelte­tés­szerű alkalmazása ezen eszközöknek, mint például az egészséges hangerősség határának átlépése, amely felnőtteknél 80 dB, gyermekeknél 75 dB, halláskárosodást idézhet elő. A már az előbbiekben is említett kor­osztállyal egy időre tehető a hordozható zenehallgatást szolgáló elektronikai eszközök megjelenése. A 2000-es évek áttörést hoztak a hordozható digitális zenehallgatásban. Az Apple 2001-ben megjelentette iPod nevű mp3 lejátszóját, ami felváltotta a szintén hordozható, fülhallgatóval ellátott, de nehéz és körülményes walkmaneket és discmaneket. Ezzel elindult a kompakt zenehallgatás forradalma, ráadásul ezen eszközök immár árban is elérhetővé váltak a fogyasztók számára, szerkezetükben pedig pillekönnyű eszközökről van szó. A zenehallgatás olyanná vált, mint az internethasználat – bárhol-bármikor elérhető.

Mi számít halláskárosodásnak?

A halláscsökkenés, más néven hypacusis, a fülünk funkcióképességét érintő disztorzió. Akkor beszélhetünk érintettségről, amikor a hangok meghallása, azonosítása nehézséget okoz az egyénnek és a mindennapi tevékenységeiben, mint például kommunikációban, falat állít. A károsodás kritikus foka szerint nagyothallásról van szó 30 dB-es halláscsökkenésnél, siketségnél pedig 90 dB-s erősségű károsodás van jelen. Alapvetően két típusú hallásvesztésről beszélhetünk: egyrészt idegi hallásvesztés származhat a hallóideg károsodásából kifolyólag, másrészt a hangvezető rendszer betegsége okán is keletkezhet vezetéses típusú károsodás. Az utóbbi esetében a hang belső fülbe való jutását akadályozza a külső-és/vagy a középfül rendellenessége, amely a hangvezető rendszer (pl. dobhártya) működési zavarát idézi elő, így a hang nem továbbítódik megfelelően a mebránon át a belső fülig. A betegség előidézéséért egyéb más betegségek szövődményei is felelhetnek, vagy csak szimplán a fülzsír felgyülemlése is állhat a középpontban. Az idegi halláskárosodáskor mélyebbre ható probléma áll fenn, amikor is a belső fül, a hallópályák vagy az agykéreg a felelős. Többségben ilyen hallásvesztés esetekkel találkozhatunk. A fület érő ártalmak okozói lehetnek fertőzésektől kezdve, zajártalmon át az időskori hallásrendellenességig. Az idegi eredetű halláskárosodás súlyosabb, mint a vezetéses típusú párja, mivel az esetek túlnyomó részében nem visszafordítható.

Az orvostudománynak számos alternatívája van a hallás feljavítására, hallókészülékes megoldásokkal vagy súlyosabb esetben implantátumok behelyezésével is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!