hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ügyintézés zsebből: mit ígér a digitális Magyarország programja?
Ügyintézés a zsebünkből
Ügyintézés zsebből: mit ígér a digitális Magyarország programja?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 02. 16.
Az első személyi igazolvány és útlevél igénylése, érettségi jelentkezés, egyetemi felvételi, házasságkötés, az első autó és az első lakás vásárlása, gyermekek születése – mindezek fontos mérföldkövek egy ember életében, melyek meghatározzák mindannyiunk életpályáját. Azonban ezek az események azzal is együtt járnak, hogy be kell menni egy Kormányablak irodába és digitális Ügyfélkapu fiókot kell létrehoznunk, majd külön regisztrálni kell a felvi.hu-ra, szintén külön fel kell tölteni az érettségi vizsga eredményeit és az elmúlt időszak bizonyítványait, személyesen le kell adni az autó adásvételi szerződésének eredeti példányát, be kell menni az anya­könyv­vezetőhöz esküvő időpontot egyeztetni, majd átsétálni a postára befizetni a külső helyszínen tartandó esküvő díját és így tovább.

Tesszük ezt úgy, hogy többek között a rezsidíjakat befizethetjük, a parkolójegyet, autópálya matricát, buszjegyet, mozijegyet mind meg tudjuk vásárolni egyetlen alkalmazáson belül, ha szeretnénk. A modern technológia lehetővé tenné, hogy a felsorolt és fel nem sorolt ügyek elintézése jelentősen gyorsabb és könnyebb legyen. Noha jelenleg is vannak online ügyintézési rendszerek Magyarországon, azok többnyire egymástól függetlenül és nem feltétlenül felhasználóbarát módon működnek.

Új ügynökség a digitalizációért

A kormány felismerte ennek a helyzetnek a fenntarthatatlanságát. Tavaly szeptember elsején megjelent egy kormányrendelet, amely négy minisztérium alól tizenkét állami szervezetet emelt ki, ötezer alkalmazottal, és helyezett az újonnan megalapult Digitális Magyarország Ügynökség alá, amely tulajdonosi joggyakorlóként veszi át az érintett cégeket. Az új ügynökség vezetésére Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját jelölték ki, aki miniszteri biztosként a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felügyeletét is ellátja.

Decemberben a kormány elfogadta a Miniszterelnöki Kabinetiroda által összeállított Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, amely az állam és az állampolgárok közötti kapcsolattartás és ügyintézés teljes modernizálását tűzi ki célul. A DMÜ feladata, hogy ettől az évtől kezdve kialakítsa és felügyelje ennek az átalakulásnak a módszereit. A cél világos: 2026-ig megvalósuljon a digitális állampolgárság, és minden állami ügyintézés végrehajtható legyen egy okostelefon képernyőjén keresztül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!