hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Becsempészett ébredés: exkluzív beszámoló az iráni egyház elképesztő növekedéséről
A perzsa rezsimben egyre többen térnek át keresztény hitre
Becsempészett ébredés: exkluzív beszámoló az iráni egyház elképesztő növekedéséről

Forrás: Transform Iran / Lana Silk

2023. 02. 16.
Iránban virágzik a kereszténység – rohamos ütemben szaporodnak a személyes érintésen keresztül megtért hívek házi gyülekezetei. Óriási szerepet játszik ebben a külföldön élő keresztények alapította Transform Iran, amely változatos médiaplatformokon és szolgálatokon keresztül törekszik a nemzet bibliai alapokon történő átformálására. Vagy, ahogy Lana Silk, a szervezet amerikai munkájának vezetője fogalmazott, „az elnyomás burkának megtörésére”.

Beszélne röviden az iráni kereszténység történetéről?

– A Biblia nagyjai közül sokan azon a földön jártak, amely ma Iránhoz tartozik, néhányuknak, mint Eszternek, Habakuknak, Kürosznak a sírja ma is látogatható. Évszázadokon át zajlott szellemi befektetés ebbe a földbe. Az elmúlt néhány száz évben azonban már inkább az etnikai kisebbségek őrizték a hitet, az örmények, asszírok, akik könyörögtek, hogy Isten avatkozzon be nemzetük sorsába, és azt látták, hogy mégsem történik semmi.

Lazarus és Maggie (a Transform Iran alapítói, Lana szülei – a szerk.) is folyamatosan imádkoztak, utcai evangelizációkat tartottak, de az embereket nem érdekelte Jézus. Aztán 1979-ben az iszlám forradalom az egész rendszert megváltoztatta – olyan volt, mintha sötétség szállt volna az országra. A keresztények összezavarodtak: ők nem ezért imádkoztak hosszú éveken át. Aztán megértették, hogy ahol a sötétség nő, ott a világosság is. Lazarus azt szokta mondani, hogy Irán legnagyobb evangélistái a mollák, mert ráébresztették az irániakat az iszlám fojtogató valóságára. Ha megnézzük a számokat, 1979 előtt legfeljebb néhány száz muzulmán tért meg, azóta viszont ezrével jönnek Jézushoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!