hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csendes generáció: hogyan küzdenek meg a kilátástalan jövővel a magyar fiatalok?
A család mint végső menedék
Csendes generáció: hogyan küzdenek meg a kilátástalan jövővel a magyar fiatalok?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 02. 16.
A bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan jövőt látja a legnagyobb nemzedéki problémának a mai ifjúság. A kilátástalanság az elmúlt 20 évben lassan, de biztosan került az élre a fiatalok problémarangsorában, akik a saját sorsukat tekintve inkább optimisták.

„Az ezredforduló óta, mióta nagymintás ifjúságkutatások zajlanak Magyarországon, egyértelműen azonosíthatók olyan trendek, melyek járványtól, háborútól vagy más hasonló megrázkódtatásoktól függetlenül is érvényesülnek. Ilyen a bizonytalan jövővel, a kiszámíthatatlansággal, illetve céltalansággal összefüggő generációs életérzés uralkodóvá válása” – fejtette ki lapunknak Székely Levente szociológus, az Ifjúságkutató Intézet vezetője, aki társszerkesztője a nemrég kiadott Kívánj tízet! című kötetnek. Ebben a szerzők azt tekintik át, miként alakult az ezredforduló óta a magyar fiatalok által legégetőbbnek tartott problémák rangsora.

Hungarikum?

A „kiszámíthatatlan, bizonytalan jövőt” kiemelő 15–29 éves fiatalok aránya 2000 és 2020 között folyamatosan emelkedett, 3-ról 23 százalékra, tizedrangú problémából az első helyre lépve elő. A trend tartósságát jelzi az is, hogy Székelyék idén év elején végzett újabb adatfelvétele is a bizonytalanság és tervezhetetlenség érzésének további erősödését mutatta (28 százalék említette első helyen). Egyidejűleg a munkanélküliségtől való félelem például – ami a legnagyobb generációs problémának számított 2008-ban, a pénzügyi világválság kezdetén – mára meglehetősen háttérbe szorult.

A kutatók szerint több indok is felhozható a magyar fiatalok fokozódó bizonytalanságérzetére – ez részben életkori sajátság, részben világtrend is, elég csak a minden értelemben feldolgozhatatlan információdömpingre gondolni. Egy kis szorongáshoz nem kell ma messzire menni, elég egy híradót megnézni, márpedig az adatok szerint a 15–29 éves korosztály többségének a tévézés és az online időtöltés a két legfőbb szórakozása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!