Vitaminok fontossága tavasszal (x)
Vitaminok fontossága tavasszal (x)

www.herbastar.hu

2021. 03. 24.
A vitaminok elengedhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Természetes formában helyes táplálkozással, elegendő friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával a napi szükséges adag nagy része bevihető. 

 

Ez egy PR cikk

 

Ha valaki rendszertelenül és hiányosan étkezik, szükséges lehet étrend-kiegészítőkkel pótolni a vitaminokat. Erre a téli és kora tavaszi hónapokban még jobban kell figyelni. Tél végén gyakran vagyunk fáradékonyabbak, aminek a vitaminhiány is lehet az egyik oka. Cikkünkben a legfontosabb vitaminokat és a napi ajánlott mennyiséget szedtük össze. 

 

Legismertebb a C-vitamin

 

A C-vitamin az egyik legismertebb, amit több déli gyümölcs, kiwi és citrusfélék mellett a csipkebogyó, homoktövis is nagy mértékben tartalmaz. A természetes aszkorbinsav-tartalom, és a C-vitaminban gazdag termések jellemzője a savanyú íz. Könnyű megjegyezni, amelyik étel savanykás, annak C-vitamin tartalma is jelentős. Ismert étel például a savanyú káposzta. 

 

A tavaszi évszakváltás egyik jellemző tünete a fáradtság, ami a szervezet vitamintartalékainak csökkenése miatt is gyakran előfordulhat. A C-vitamin segít ennek csökkentésében, továbbá néhány vitamin - például a vas - felszívódásában.

 

Jó hatással van az idegrendszer megfelelő működésére, a stressz enyhítésére, hozzájárul a bőrszövetek számára szintén fontos kollagén képződéséhez. Felnőttek számára javasolt napi adag 1000-1500 mg.

 

D3-vitamin és a napfény hatása

 

D-vitaminból többféle is ismert, a szervezet megfelelő működése miatt a D3-vitamin több szempontból is fontos, hiánya több betegség előidézője lehet. Nagyobb mennyiségben a tengeri halakban található meg, kisebb mennyiségben a tojás és máj is tartalmazza. 

 

A D3-vitamin napfény hatására aktiválódik, csekély mértékben a napon tartózkodás is megfelelő módon ellátja a szervezetet ezzel a vitaminnal. Azonban a téli időszakban mindenképpen szükséges étrend-kiegészítő formájában pótolni. A D3-vitamin a cinkkel együtt az immunrendszer támogatásában is szerepet játszik.

 

A D3-vitaminnak köszönhetően a kalcium felszívódása sokkal hatékonyabb, így érdemes olyan vitamint választani, amely mindkettő hatóanyagot tartalmazza. A D-vitaminból felnőttek számára napi 4000 NE mennyiség az ajánlott. 

 

Kalcium – az egészséges csontozat őre

 

Az egészséges csontozat számára a kalcium nem pusztán a megfelelő mozgás miatt fontos, hanem a fogazatot és az izmokat is erősíti.

 

A magnéziummal kiegészülve az idegrendszer egészséges működését segíti, míg a cinkkel együtt a haj és bőr számára szükséges. Támogatja a vas és a B12-vitaminok felszívódását is, utóbbi különösen a vegán étrendet folytatók számára fontos. 

 

A kalciumhiány több betegség előidézője, legismertebb ezek közül a csontritkulás. Megelőzhető a kalciumban gazdag ételek fogyasztásával, rendszeres mozgással, szükségszerűen étrend-kiegészítőkkel. A napi ajánlott mennyiség felnőttek számára 800-1000 mg.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!