Írt néhány koronavírusos álhírt, közel akkora büntetést kapott, mint a pedofil képek ezreit gyűjtő Kaleta
Tíz hónap felfüggesztett börtön és 390 ezer forint pénzbüntetés
Írt néhány koronavírusos álhírt, közel akkora büntetést kapott, mint a pedofil képek ezreit gyűjtő Kaleta

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2020. 07. 09.
A kormány egészen hamar világossá tette, hogy minden olyan jellegű tevékenységet szigorúan büntetni fog, ami bármilyen módon is visszaveti a koronavírus járvánnyal szembeni védekezést. Ezek közé sorolták az álhírgyártást is, ami miatt a sajtó képviselői fel is kapták a fejüket, hogy az "álhír" kifejezés gumicsont jellege miatt nehogy a törvényhozók egyúttal a sajtószabadságot is csorbítsák.

Az elmúlt hónapok alapján úgy tűnik, nem történnek tömeges letartóztatások, egy ominózus eset végére azonban ma pont került. Az ítélet mértéke pedig különösen a 19 ezer gyermekpornográf kép birtoklásáért elítélt Kaleta Gábor-ügy fényében érdekes.

Elítélte a bíróság a koronavírussal kapcsolatos álhírek gyártásával nyerészkedő "kattintásvadász" férfit - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel. Ibolya Tibor közleményében azt írta, a bíróság büntetővégzésében közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt 10 hónap, 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönre és 390 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat.

Azaz csaknem akkora büntetést kapott a "nyerészkedő" álhírgyártó, mint a volt perui nagykövet a pedofilbotrányáért. Kaleta első fokon 12 hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 540 ezer forintnyi pénzbüntetést kapott. (Ami után enyhítésért még fellebbezett is a védője.)

A különbség mindössze 2 hónap felfüggesztett és 150 ezer forint.

Holott a mérleg két nyelvén 19 ezer pedofil kép és néhány kétség kívül rosszízű és félrevezető, félelemkeltő iromány áll. 

Pánikkeltő cikkek a neten

A főügyész felidézte: a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség májusban emelt vádat a 31 éves budapesti férfival szemben.

A férfi saját - az egyik kereskedelmi televízió híradójának weblapjára hasonlító - honlapján január 28-29-én álhíreket jelentetett meg többek között arról, hogy a Magyarországon tartózkodó - igazoltan koronavírussal - fertőzött kínaiakat és velük kapcsolatban álló magyar állampolgárokat szállítottak kórházba, többen már el is hunytak, köztük egy magyar idegenvezető is. A férfi arról is írt, hogy a  Külügyminisztérium bejelentette, az összes Budapest-Peking repülőjáratot törölték, valamint, hogy Budapest frekventált pontjain vírusfertőzött emberek estek össze és minden előzmény nélkül haltak meg, ezért a hatóságok otthonmaradásra kérik Magyarország lakosságát.

A férfi a köznyugalmat megzavaró helyszíni fotókkal illusztrálta az álhíreket. A vádlott az álhíreket megjelentette a közösségi médiában is, ahol azokat négyezren meg is osztották.

A férfi célja az volt, hogy az álhírek felzaklató hatására az általa üzemeltetett média-felületeken a megtekintésszámokat - és így a hirdetési bevételt - növelje.

A kormány időközben felvetette, hogy kész szigorítani a pedofíliára és gyermekbántalmazásra vonatkozó törtvényeket. 

A pedofil bűncselekmények hazai és nemzetközi megítéléséről, valamint a gyermekek sérelmére elkövetett lobbitevékenységekről a Hetek aktuális lapszámában olvashatnak. 

(MTI/Hetek)

Fellebbezett Kaleta Gábor, enyhítést kérnek
A HVG értesülései szerint Kaleta Gábor volt perui nagykövet védője fellebbezett a bírósági ítélet ellen, melyben a volt diplomatát egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 540 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték több mint 19 ezer pedofil kép birtoklása miatt. 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!