Tűvel piszkálták, felhevítették a magyar kutatók, meg se kottyant a koronavírusnak
Meglepő eredményeket hozott a világelső magyar kutatás
 Tűvel piszkálták, felhevítették a magyar kutatók, meg se kottyant a koronavírusnak

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 21.
A Semmelweis Egyetem, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, illetve a Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatói elsőként vizsgáltak aktív, fertőzőképes koronavírust. Az eredmények szerint öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb ember által ismert organizmusról van szó, aminek a tűvel szurkálás, de még az egészen magas hő sem kottyan meg. Mindez közrejátszhat szokatlanul nagy fertőzőképességében is.

Az új típusú koronavírus tulajdonságaival és működésével kapcsolatban még mindig sok a kérdőjel, a Semmelweis Egyetem kutatóinak vizsgálatával azonban egy lépéssel közelebb kerültünk az organizmus megismeréséhez:

dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja által vezetett munkacsoport a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának kutatóival együtt először tudta megvizsgálni az aktív koronavírus szerkezetét. 

Kimutatták, hogy a vírust jellegzetesen, koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, az organizmus pedig különlegesen ellenálló: ha összenyomják, gumilabdaszerűen helyreáll, a fizikai behatás pedig nem tesz kárt se a struktúrájában, se a tartalmában.

koronavírus
Illusztráció, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Dr. Kellermayer Miklós szerint a vírus mechanikai és öngyógyító tulajdonságai biztosíthatják, hogy ennyire tud alkalmazkodni különböző környezeti körülményekhez, és ekkora fertőzőképességgel rendelkezik.

A kutatás többek között azért is kiemelkedő és egyedülálló, mert eddig a vírusról megjelent szakcikkek egyedült inaktivált vagy fagyasztott minták vizsgálatával kapcsolatos következtetésekről szóltak, a magyar csoport azonban nagyon is aktív, fertőzőképes Covid-19 vírust vett górcső alá atomi erőmikroszkóp segítségével. 

A magyar kutatócsoport a vizsgálat során a kb. 80 nanométer szélességű SARS-CoV-2 részecskét aprócska tűvel szúrta meg a tetejétől egészen az aljáig nyomva azt, amitől a vírusrészecske összenyomódott, de a tű eltávolításakor azonnal visszapattant. Hiába próbálták újra a műveletet százszor, a vírusnak meg se kottyant, sértetlen maradt.

A kutatók szerint mindez azt bizonyítja, hogy az új koronavírus lehet az ember által ismert egyik legrugalmasabb és legellenállóbb vírus.

Az is kiderült, hogy többi vírustól eltérően a részecskét borító tüskék extra rugalmassága miatt a gazdatestet elhagyva is hosszú ideig fertőzőképes marad. A vizsgálatok során a koronaszerű alkotóelemek a tű fizikai behatására olyan magas frekvenciával lendültek ki, hogy a másodpercenkénti 300 felvétel készítésére is képes atomi erőmikroszkóp is csak elmosódott képet tudott készíteni róluk.

A kutatók szerint ez a nagysebességű mozgás segíthet a vírusnak könnyebben megtalálni a gazdasejteket és összekapcsolódni azokkal. 

A vírus hőellenállása is egészen különleges: alig változik, ha 10 percen át 90 Celsius fokos hőnek van kitéve; mindössze néhány tüskéjét veszíti el, de a szerkezete sértetlen marad. Ez magyarázatot adhat arra is, miért maradt fertőzőképes a meleg éghajlatú országokban, vagy a nyári időjárás ellenére is.

(Semmelweis Egyetem/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!