Véges vendégszeretet - Dánia elkezdte hazaküldeni a szír menekülteket
Koppenhága még nyáron nyilvánította biztonságos városnak Damaszkuszt
Véges vendégszeretet - Dánia elkezdte hazaküldeni a szír menekülteket

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 19.
A dán kormány végső célja az, hogy egy menekült se tartózkodjon az országban. El is rendelték, hogy a szír menekültek visszatérjenek a Koppenhága által biztonságosnak ítélt Damaszkuszba. Emberi jogi szervezetek heves tiltakozásba kezdtek a lépéssel kapcsolatban.

Mette Frederiksen szociális kérdésekben baloldalinak mondható, migrációs és menekültkérdésekben azonban inkább jobboldali irányt képvisel. Elsődleges célja a menedékkérők Dániába való belépésének megakadályozása, illetve távozásra motiválása. Az állam anyagi támogatást nyújt azoknak a menekülteknek, akik önként hajlandóak elhagyni az országot, a kormány pedig folyamatosan igyekszik lebeszéli őket arról, hogy Dániát válasszák célállomásnak. 

Mivel Koppenhága szerint a szír főváros tavaly nyár óta már nem számít veszélyes helynek, azóta

sorra küldik ki az értesítőket az országban tartózkodó többszázezer szír menedékkérőknek, melyben tájékoztatják őket, hogy tartózkodási engedélyüket visszavonják, vagy egyszerűen nem újítják meg. 

A menekültek gyorsabb kitoloncolása a korábbi konzervatív kormány által tervezett, 2019-es bevándorlási törvényjavaslat része. A jogszabály egyértelművé teszi, hogy a tartózkodási engedélyeket korlátozott időre adják ki. Amint a helyzet megengedi, a menekültek tartózkodási engedélyét vissza kell vonni vagy nem kell meghosszabbítani, és vissza kell térniük hazájukba.

Dánia az egyetlen európai ország, amely visszavonja a szírek tartózkodási engedélyét.

"Bár a háborúnak nincs vége, sem nem felejtődött el, a dán hatóságok szerint a damaszkuszi körülmények olyan jók, hogy a szíriai menekülteket most vissza lehet küldeni oda" - mondta Charlotte Slente, a Dán Menekültügyi Tanács főtitkára.

A döntés "felelőtlen" - tette hozzá, azzal érvelve, hogy a hazatérők "súlyos támadások és üldöztetés kockázatával" néznek szembe. 

"az a tény, hogy Damaszkuszban nincs harc, nem teszi a várost biztonságos helyre a visszatérő menekültek számára."

A döntés ellen tiltakozókhoz csatlakozott az Amnesty International és ellenzéki pártok is. 

Jelenleg azok a szírek, akik már nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel és nem hajlandók önként elhagyni az országot, dán kitoloncoló táborokba kerülnek.

(DW/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!