hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jordánia, a gyenge láncszem: mi lesz a sikertelen puccskísérlet után?
Kódolva volt a következő konfliktus
Jordánia, a gyenge láncszem: mi lesz a sikertelen puccskísérlet után?

II. Abdallah király helyzetét a 600 ezer szíriai menekült, a járvány és családi viszály is nehezíti.(Fotó: AP / Yousef Allan)

2021. 04. 08.
Miközben a média a brit királyi család viszályaitól volt hangos, április elején példátlan trónviszály tört ki a jordániai uralkodóházban. Pedig, amint abba a Hetek korábban közvetlen betekintést nyert, az ammani királyi házban kódolva volt a következő konfliktus.

„Semmilyen formában nem képviselem Jordániát” – ezzel a szokatlan elhatárolódással kezdte a Heteknek adott interjúját El-Hasszán Bin Talal jordániai herceg 2007-ben. A beszélgetés során kiderült, hogy a herceg nem békélt meg azzal, hogy bátyja, a néhai Husszein király után nem ő örökölte meg a trónt. A csalódottság érthető: Hasszán koronahercegként harmincnégy éven át készült arra, hogy király legyen. (Felesége a hírek szerint már a palota új dekorációját és a koronázási ceremóniát is megterveztette.) Husszein király azonban három héttel a halála előtt leváltotta, és helyette saját legidősebb fiát, Abdallahot nevezte meg utódjának.

Hasszán az interjúban ironikusan egy angol szójátékkal utalt a koronahercegként (crown prince) eltöltött hiábavaló várakozás évtizedeire: „bohócherceg (clown prince) voltam”. 

A mai napig nem világos, miért döntött az amerikai Mayo klinikán haldokló Husszein király úgy, hogy Abdallahnak adja át a trónját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!