Dánia arra kötelezheti vallási közösségeit, adják le prédikációik szövegét a kormánynak
Az új törvényjavaslat a radikális iszlamista csoportok kapcsán vetődött fel, de az egyenlőség jegyében az egyházakra is vonatkozna
Dánia arra kötelezheti vallási közösségeit, adják le prédikációik szövegét a kormánynak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 05.
Dán keresztény vezetők szerint veszélybe kerülhet a szólás-, és vallásszabadság az országban azzal az új törvényjavaslattal, mely minden vallási vezetőt arra kötelezne, hogy prédikációik dán fordítását adják le a kormánynak. 

A La Croix International szerint az intézkedés főleg a radikális iszlám csoportok miatt vetődött fel, és a kormány az iszlamista szélsőségesség visszaszorítására használná fel a mecsetekben, ahol  nem ritkán buzdítják dzsihádra és terrorizmusra híveiket az imámok.

Dániában több, mint 270 ezer muszlim él, és a mecsetekben a legtöbb prédikáció arabul hangzik el.

A CBN News forrásai szerint a politikai korrektség szellemében az intézkedést nem csak a mecsetekre, de az egyházakra is kötelező érvényűvé tehetik. Számos keresztény vezető kongatta meg a közelmúltban a vészharangot az intézkedéssel, és az általa hordozott veszélyekkel kapcsolatban. 

Robert Innes, az anglikán egyház püspöke levélben fordult Mette Frederiksen dán miniszterelnökhöz, hogy kifejezze aggodalmát a szólásszabadságot "túlságosan korlátozó" javaslat miatt.

Innes a Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy félő, hogy amennyiben a törvény elfogadásra kerül a dán parlamentben, Európa más részein is követik majd a példát, abban az időben, amikor a vallási kisebbségeknek egyébként is csorbulnak szabadságjogaik.

"remélem, hogy egy demokratikus társadalomban a kormány inkább jobb együttműködésre törekszik a vallási szervezetekkel, mint sietve a szabadságjogaikba csorbító jogszabályokhoz folyamodni"

- folytatta a püspök.

"Ez az első ilyen alkalom, ezért olyan fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogy megszólítsuk és ösztönözzük a dán kormányt, találjon más megoldást. Mert attól félek igazán, hogyha a dánok meglépik ez, más országok is lemásolhatják példáját" - jegyezte meg.

"Az valóban nagyon aggasztó fejlemény lenne."

Innes szerint ez nem elszigetelt eset, "a kisebbségeket egyre inkább növekvő gyanúval kezelik".

A dán kormánynak az evangélikus és luteránus egyház vezetői is megfogalmazták aggályaikat. Levelükben Peter Skov-Jacobsen és társai kijelentik: 

"... fennáll annak a kockázata hogy a dán állam figyelmen kívül hagyja a nem dán anyanyelvű gyülekezetek Dánia egyházi és kulturális életének részeként való elismerését.

Nagy kárt okozna, ha a sok külföldi dán gyülekezet hasonló fellépésekkel szembesülne. A törvényjavaslat elfogadása továbbá rontaná Dánia hírnevét is a világ többi részén. "

Smitha Pradasam anglikán lelkész szintén elítélően nyilatkozott a javaslattal kapcsolatban. 

"Bármelyik prédikáció a bibliai szövegtől és a kontextustól... az igehirdető és a gyülekezet közötti dinamikától függenek… fordításban hogyan lehetne árnyalni, értelmezni és hangsúlyozni ezeket?" - kérdezte Prasadam.

"Néha az egészet leírom írom. Máskor csak címsorokat vagy bizonyos pontokat. Néha (még akkor is, amikor van egy egész írott prédikációm, amelyet le kell adnom) a Szentlélek felszólítására kötetlenül beszélek."

Ő is és Innes is kiemelte, hogy a prédikációk szövegének kormányhoz való eljuttatása erősen sérti a szólásszabadságot. 

A javaslatot februárban tárgyalja a dán parlament.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!