Egyállami megoldást is elképzelhetőnek tart a palesztin-izraeli konfliktusban a jordán miniszterelnök
Egyállami megoldást is elképzelhetőnek tart a palesztin-izraeli konfliktusban a jordán miniszterelnök

Omar Razzaz, Jordánia miniszerelnöke(Forrás: Facebook/Omar Razzaz)

2020. 07. 27.
Omar al-Razzaz szerint a helyzetben működőképes megoldás lehet, és akár tárgyalásra is hajlandó lenne egy izraeli-palesztin állam lehetőségéről, ahol azonos jogokat élveznek a polgárok, ugyanakkor heves kritikát fogalmazott meg Izrael annektálási terveivel kapcsolatban.

„Egy egyállami megoldás működőképes lehet, amennyiben egyenlő jogokkal bírnának a palesztinok és az izraeliek”

 

- szögezte le a jordán miniszterelnök, Omar al-Razzaz.

A jordán miniszterelnök egy a Guardiannak adott interjúban olyan kijelentést tett, ami előrelépést jelenthet a palesztin-izraeli konfliktus feloldásában, ugyanis szerinte a hosszú ideje fennálló problémára egy egyállami megoldás elképzelhető lenne. Hangsúlyozta azonban az egyenjogúság fontosságát a palesztin és a zsidó lakosok között. 

Egy másik, a napokban publikált interjúban szintén kifejtette, hogy véleménye szerint az egységes izraeli-palesztin állam egy lehetséges alternatíva lehet a kétállami megoldásra, amíg mindkét felet egyenlő szintre helyezik.

Al-Azzaz kifejezte továbbá aggályait afelől, hogy Izrael egy a Trump elnök által kiadott béke terv keretein belül törvényeit Ciszjordánia egyes területeire is kiterjesztené. Szerinte ez a térséget és a világot is bizonytalanságba taszítaná. 

Eddig Jordánia egyike volt azoknak az országoknak, melyek a leghangosabban fejezték ki nemtetszésüket Izrael azon törekvései ellen, hogy kiterjessze szuverenitását Júdea és Szamária területeire, amelyek felett Jordánia a nemzetközi joggal szemben 1949–1967-ig ellenőrzést gyakorolt. Arra is utalást tett, hogy ez a lépés Izrael részéről a Jordániával kötött békeszerződést veszélyeztetné és a kétoldalú kapcsolatikra is negatív hatással lenne. 

Izrael annektálási terveivel korábbi lapszámunkban megjelent cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

(i24News)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!