Elegük van a gettókból: Dánia korlátozná "nem nyugati" lakosainak számarányát
30 százalékban maximalizálnák az arányukat, hogy elejét vegyék a bűnözésnek és a párhuzamos társadalmak terjedésének
Elegük van a gettókból: Dánia korlátozná "nem nyugati" lakosainak számarányát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 18.
Dánia a napokban jelentette be tervét, mellyel a „nem nyugati” lakosok számának csökkentésével szorítanák vissza az elmaradottabb, szegényes városrészek terjedését és a párhuzamos társadalmakat. A törvényjavaslatban direkt nem használják az ellentmondásos „gettó” kifejezést.

A törvényjavaslatban a belügyminisztérium

az adott környékeken élő "nem nyugati" származású lakók számarányát 30 százalékban maximalizálná az elkövetkezendő tíz évben. 

Kaare Dybvad Bek belügyminiszter nyilatkozatában leszögezte: a túl sok "nem nyugati" lakos jelenléte egy területen növeli a vallási és kulturális párhuzamos társadalmak létrejöttét.

Hozzátette azonban, hogy a "gettó" kifejezés, mellyel eddig ezekre az elmaradott környékekre utaltak, ki lett véve az új törvény szövegéből, mivel "félrevezető".

Mostanáig a szót hivatalosan olyan környékekre használták, ahol több mint ezren élnek, és több, mint 50 százalékuk "nem nyugati" származású, a lakók 40 százaléka munkanélküli, a 39-50 évesek több mint 60 százaléka nem tanult felsőoktatásban, a bűnözési ráta meghaladja a nemzeti átlagot és a lakók bruttó jövedelme 55 százalékkal alacsonyabb a regionális átlagnál. 

Ezekben a környéken a vétségek kettős jogi büntetést vonnak maguk után mint másutt, és a napközi minden éves gyermek számára kötelező, vagy visszavonják a családi pótlékokat.

Jelenleg tizenöt dán környék esik ebbe a kategóriába, 25 további pedig majdnem.

A Statictics Denmark adatai szerint Dánia 5,8 millió lakosának 11 százaléka külföldi származású, 58 százalék pedig „nem nyugati” országból érkezett.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!