"Útmutatásul szolgálhat" - Engedélyezte a Biblia-per folytatását a Helsinki fellebbviteli bíróság
Päivi Räsänen célja, hogy ügyével pozitív jogi precedenst teremtsen a szólás-, és vallásszabadság területén felsőbb bírósági szinteken is
"Útmutatásul szolgálhat" - Engedélyezte a Biblia-per folytatását a Helsinki fellebbviteli bíróság

Fotó: CNE/Danielle Miettinen

2022. 06. 01.
Engedélyezte az úgynevezett „Biblia per” felsőbb bíróságokon való tárgyalását a helsinki fellebbviteli bíróság. Paivi Rasanen volt finn belügyminisztert gyűlöletszítással vádolták meg, miután a homoszexualitást bűnként leíró bibliai idézetet tartalmazó tweetet tett közzé. A keresztény képviselőnőt első fokon felmentették.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Päivi Räsänen a finn evangélikus egyház aktív tagjaként még 2019-ben vonta kérdőre egy bibliaverset tartalmazó Twitter-üzenettel a lutheránus egyházat az LMBTQ-rendezvénynek nyújtott támogatásával kapcsolatban. A volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kellett állnia, egy 2004-ben készített írása (arról, hogy Isten az embert férfinak és nőnek teremtette) és egy „Mit gondolt Jézus a homoszexualitásról?” címmel 2018-ban adásba került talk showban elhangzott megjegyzései miatt.

A pert világszerte szorosan nyomon követik a keresztények, köztük Magyarországon is, ahol a második tárgyalás előtt egy nappal – február 13-án – civil kezdeményezésre szimpátiatüntetésre is sor került a Finn Nagykövetség előtt a Biblia, a szólás-, és a vallásszabadság védelmében. Az eredetileg 150-200 fősre tervezett demonstráción végül – a szervezők elmondása szerint – nagyjából 4000-en jelentek meg. 

A keresztény politikust végül elsőfokon felmentették, és a döntés után a Heteknek is nyilatkozott.

A finn államügyész még április 29-én jelentette be, hogy a Kerületi Bíróság úgynevezett „Bibliaperében” hozott egyhangú felmentő ítélete ellen a Fellebbviteli Bírósághoz fog fellebbezni, ezt fogadta el most hivatalosan a bíróság.

Paivi Rasanen kijelentette, nem bánja a fellebbezést, hiszen az a célja, hogy ügyével pozitív jogi precedenst teremtsen a szólás-, és vallásszabadság területén felsőbb bírósági szinteken is. 

„A per meghosszabbítása lehetővé teszi a jogi precedens megteremtését akár felsőbb bíróságokon is.

Ez útmutatásul szolgálhatna a jövőbeni hasonló ügyekkel kapcsolatban is”

- jelentette ki, hozzátéve, reméli, az elkövetkezendő években senkit sem érnek majd hasonló vádak.

A finn képviselőnő arra is rámutatott nyilatkozatában, hogy az ügyészség 26 oldalas fellebbezése nyíltan támadja a keresztény hit alapvető tanításait, és önmagukban is sértőnek tartja azokat.

A bűnről szóló keresztény tanítást megalázónak minősítik, és ezt a tanítást a vallási közösségeken belül még veszélyesebbnek tartja, mint a világi szférában. Az ügyész véleménye szerint keresztes hadjáratot indított a keresztény hit klasszikus tanításai ellen, de örül annak, hogy ezzel egyúttal ismét lehetőség nyílik arra, hogy az evangélium üzenetét a tárgyalóterembe vigye. 

„Bízom benne, hogy az egész folyamat Isten kezében van, és mindennek célja van. Annak is örülök, hogy a Bibliáról szóló vita még mindig tart.”
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!