Finn volt belügyminiszter: A nemzetközi LMBTQ-hálózat Magyarországon is hasonló „Biblia-perekre” készül
Interjú Päivi Räsänennel
Finn volt belügyminiszter: A nemzetközi LMBTQ-hálózat Magyarországon is hasonló „Biblia-perekre” készül

Forrás: Youtube/Seiska

2022. 01. 26.
„Egy nagyon erőteljes LMBTQ-hálózat áll készenlétben arra, hogy ezt a precedenst felhasználja a Bibliában hívő keresztényekkel szemben” – mondta Päivi Räsänen finn parlamenti képviselő a Heteknek a bírósági tárgyalása után adott interjúban. Szerinte az ügye jelentőségét éppen ez adja, mert elvesztené a pert, amiben a homoszexuálisokkal szembeni gyűlöletkeléssel vádolják egy nyilvánosság előtt tett bibliai idézete miatt, akkor „hasonló ’Biblia-perek’ sorozata indulna szerte Európában, köztük Magyarországon is.”

A helsinki bíróságon lezajlott pert, amelyről lapunk hétfőn élő tudósításban számolt be, rendkívüli figyelem kísérte Finnországban és külföldön is. „A szalagcímekben ’Biblia per’-ként emlegetik az esetet. Több híroldalon élő közvetítést adtak a tárgyalásról, ezért is örülök annak, hogy elmondhattam a Szentírás központi üzenetét, miszerint van megoldás a bűn problémájára: Jézus mindnyájunkért meghalt a kereszten, és bűnbocsánatot szerzett értünk.

Elmondtam a finn bíróságnak, hogy a Bibliának van egy olyan perspektívája, ami az örökkévalóságról szól, és ezt sem rejthetjük el az emberek elől.”

– mondta Päivi Räsänen, aki hozzátette, a tárgyaláson érezni lehetett a rendkívüli tétet.

„Bár igyekeztünk minden szempontból felkészülni a perre, a tárgyalás előtti éjszaka nagyon nyugtalan voltam, alig tudtam aludni, de mikor a bíróságra érkeztünk, nagy nyugalom szállt rám. Biztos vagyok benne, hogy Isten meghallgatta az én, és sok ezer keresztény imáját. Hosszú nap volt, de erőt kaptam ahhoz, hogy megválaszoljak türelmesen és jó lelkiismerettel minden vádra, még a legabszurdabbakra is.„

Hazug vádak kereszttüzében

A volt finn belügyminiszter szerint megdöbbentő volt, hogy az ügyész a vádbeszédében és a kérdései során egy sor hazugságot próbált meg rábizonyítani. „Azt állította például, hogy szerintem a homoszexuálisokat nem Isten teremtette.

Természetesen soha nem mondtam ilyet, mert mindenkit Isten teremtett.

Egy másik vádja szerint ’alacsonyabb rendű embereknek’ tartom a homoszexuálisokat, akik ’degenerált génekkel születnek’. Szó sincs erről, soha nem mondtam ilyet.” – hangsúlyozta Räsänen.

A képviselő azt is különösnek tartotta, hogy az ügyész a tárgyalás során újra és újra azt próbálta megtudni tőle, mit is tart bűnnek? „Megkérdezte, hogy miért jó a Biblia szerint egy heteroszexuális pár nemi kapcsolata, és miért helytelen ugyanez egy homoszexuális pár esetében? A bíró figyelmeztette is az ügyészt, hogy nem teológiai kérdésekről kell dönteni, hanem az én írásaimról. Nagyon bizarr volt, de a média ebből megértette, hogy a per valójában a Bibliáról szól. Az is alátámasztja ezt, hogy

a tárgyaláson nem volt jelen egyetlen áldozat sem, azok sem, akik feljelentettek.”

- emlékeztetett Räsänen.

Perek sorozata előtt nyílhat meg az út

Mint elmondta, a nemzetközi médiafigyelem is jelzi azt, hogy a per célja egy olyan precedens megteremtése, amelyet nem csak Finnországban, hanem az egész Európai Unióban felhasználhatnak a szólásszabadság korlátozására. „Ha elítélnének, akkor ezzel megnyílna a kapu az ilyen perek sorozata előtt. Egy nagyon erőteljes LGBTQ-hálózat áll készenlétben arra, hogy ezt a precedenst felhasználja a Bibliában hívő keresztényekkel szemben. Ezért nagyon nagy a tét, mert nem engedhetjük meg azt, hogy betiltsák a Bibliára történő nyilvános hivatkozást. Nagyon árulkodó volt, hogy a finn főügyész szerint, ha elítélnek, a ’Biblia akkor is lehet a könyvtárakban’. Pedig a rendőrségi kihallgatáson elhangzott, hogy ha betiltják a bibliai házasságról szóló tanulmányomat, akkor a Biblia tetszőleges részeit is be tudják majd tiltani, mint gyűlöletbeszédet.

A keresztények számára azonban a Biblia a hitük alapja, ezért nem tilthatják meg nekünk, hogy elmondjuk az embereknek azt, mit tanít Jézus.”

– érzékeltette a per tétjét a finn politikus.

Päivi Rasanen a nap folyamán a Hit Rádiónak is élőben nyilatkozott Helsinkiből. A beszélgetést az alábbi linken tekinthetik meg.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!