"Ez maga a liberális diktatúra" – A KDNP is kiáll a bibliai idézet miatt perbe fogott finn politikus mellett
A kisebbik kormánypárt szerint Finnország azt a volt kommunista doktrínát alkalmazza, mely szerint a Biblia igazságait tiltani és üldözni kell
"Ez maga a liberális diktatúra" – A KDNP is kiáll a bibliai idézet miatt perbe fogott finn politikus mellett

Fotó: CNE/Danielle Miettinen

2022. 02. 08.
A Kereszténydemokrata Néppárt lelkiismereti szabadságot és szabad vallásgyakorlást követel Finnországban. Közben civilek szimpátiatüntetést szerveznek vasárnapra a Finn nagykövetség épülete elé, hogy kiálljanak a bibliai idézet miatt meghurcolt volt finn belügyminiszter mellett. 

A kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese, Vejkey Imre által jegyzett közleményben kiemelték: a magyar kereszténydemokraták kiállnak Paivi Rasanen mellett, akit bibliai idézete miatt most börtönnel fenyegetnek.

Elfogadhatatlannak tartják azt, ami most a finn parlamenti képviselővel szemben "büntetőeljárás címen a finn bíróság előtt folyik". "Ez maga a liberális diktatúra"

- írták. A KDNP visszautasítja, hogy a Biblia-idézeten alapuló hitet Finnország vagy bármely más EU-tagállam kriminalizálja, "ez ugyanis már maga a keresztényüldözés" - jelentették ki.

A finn államügyészség – amely 2020-ban emelt ellene vádat – közleménye szerint a volt miniszter "megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát". Ezért akár két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető. 

Szintén visszautasítják, hogy szabadságvesztéssel fenyegetve meghurcolják Rasanen asszonyt, mert kiáll a Biblia igazsága és keresztény meggyőződése mellett, valamint azt is, hogy a Nyugat és benne Finnország azt a volt kommunista doktrínát alkalmazza, mely szerint a Biblia igazságait tiltani és üldözni kell.

Hangsúlyozták: visszautasítják ezt az "őrült narratívát", mely odavezet, hogy tiltani fogják a Bibliát és magát a kereszténységet.

"Önök pár éve még csak a keresztény gyökereket tagadták - mikor az EU alaptörvényének vitájáról volt szó -, ma pedig már ott tartanak, hogy a kereszténységet tagadják" 

- fogalmaztak, hozzátéve, hogy "az Írás szerint, az az ország, amelyik magával meghasonlik, az elpusztul".

Tüntetni fognak

A témával egyébként elsőként a Hetek foglalkozott Magyarországon, amikor interjút készítettünk Paivi Rasanennel.

Az első tárgyalásról szóló percről-percre közvetítésünket pedig itt olvashatja el.

Paivi Rasanen mellett egyébként civilek szimpátiatüntetést is szerveznek vasárnapra a Finn nagykövetség épülete elé, erről bővebben itt: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!