Uniós jogot sértettek a magyar tranzitzónák az Európai Bíróság szerint
Varga Judit igazságügyminiszter okafogyottnak nevezte a döntést, hiszen "már nem állnak fenn a vitatott körülmények"
Uniós jogot sértettek a magyar tranzitzónák az Európai Bíróság szerint

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 17.
A magyarországi tranzitzónák működését, valamint a menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokat érintő jogszabály alkalmazásával Magyarország nem teljesítette uniós jogi kötelezettségeit - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint azonban okafogyott a döntés, hisz a vitatott körülmények már nem állnak fenn.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az Európai Bizottság 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a menedékjog iránti kérelmek benyújtására a magyar-szerb határon létrehozott tranzitzónák működésével, valamint a magyar menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokkal összefüggésben.

A brüsszeli testület azt rótta fel Magyarországnak, hogy uniós jogot sért a menedékkérők tranzitzónákban történő jogellenes őrizetben tartásával, illetve nem biztosította a nemzetközi védelem iránti kérelmekhez, és az EU területén jogellenesen tartózkodó unión kívüli állampolgárok kiutasításához kapcsolódó eljárási garanciákat.

Magyarország azért, hogy megfeleljen az ítéletnek azóta bezárta a röszkei és tompai tranzitzónákat. Menedékkérelmet csak külképviseleten lehet benyújtani.

Az uniós bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletében megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést kell biztosítania a nemzetközi védelmet kérő eljáráshoz, ugyanis

"azok a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb-magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése".

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az érintettek akár a határokon is kérelmet terjeszthessenek elő - emlékeztettek.

A bíróság megállapította: az, hogy a nemzetközi védelmet kérelmezőknek a kérelmük vizsgálata során tranzitzónában kell tartózkodniuk, a befogadási irányelv értelmében vett őrizetnek minősül.

A jelen ügyben azonban nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek mellett az őrizetbe vételt a határon lefolytatott eljárások keretében az uniós jog megengedné - közölték.

A bíróság elutasította Magyarország azon érvét, amely szerint

a migrációs válság igazolta az uniós eljárási és befogadási irányelv bizonyos szabályaitól való eltérést, hogy megőrizhető legyen a közrend fenntartása és a belső biztonság.

Megállapították: Magyarország nem teljesítette a kiutasítási irányelvből eredő kötelezettségeit sem, ugyanis a magyar szabályozás lehetővé teszi a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós állampolgárok kitoloncolását. Végezetül Magyarország nem tartotta tiszteletben a nemzetközi védelmet kérelmezők számára biztosított azon jogot, hogy beadványuk elutasítását követően a kérelmezők a tagállam területén maradhassanak a megfellebbezett elutasításuk elbírálásának határidejéig.

Európai Parlament: több szolidaritást a menekültügyben!

Az Európai Parlament (EP) több szolidaritást vár el az európai uniós tagállamok között a menekültüggyel kapcsolatban és több forrás kiutalását az EU külső határain fekvő tagországoknak - hangsúlyozta az EP csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában.

Az EP képviselői továbbá arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenleg érvényben lévő menekültügyi szabályok nem fektetnek megfelelő hangsúlyt a tagállamok közötti méltányos felelősségmegosztásra, miközben az unió frontországaira aránytalanul nagy teher hárul.

Arra is rámutattak, hogy több forrás szükséges a kiutasítottak eljárásának gyors és tisztességes lebonyolítására.

Varga Judit: okafogyott a bíróság döntése, már nem állnak fenn a bírált körülmények

A kormány a jövőben is megvédi Magyarország és Európa határait, valamint mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a nemzetközi "migránsfolyosók" kialakulását - közölte az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

 

Varga Judit okafogyottnak tartja az Európai Unió Bíróságának a magyarországi menekültügyi eljárással és a tranzitzónákkal kapcsolatos csütörtöki döntését, hiszen  - mint írta -

már nem állnak fenn azok a körülmények, amelyekről az eljárás szólt. A kormány bezárta a tranzitzónákat, de fenntartja a szigorú határőrizetet

Hangsúlyozta, hogy Magyarország csak addig lesz magyar ország, ameddig megmaradnak határai.

"Ezért határaink védelmére nem csak ezerszáz éves államiságunk, de gyermekeink jövője is kötelez"

- írta a miniszter.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!