Újra kötelezővé teszi az orvosoknak a nemváltó műtétek elvégzését a Biden-adminisztráció
Trump korábban lehetővé tette, hogy vallásszabadságra hivatkozva megtagadják a beavatkozásokat
Újra kötelezővé teszi az orvosoknak a nemváltó műtétek elvégzését a Biden-adminisztráció

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 11.
Ismét kötelező lesz a nemváltó műtétek elvégzése az Egyesült Államokban, ugyanis az egészségügyi minisztérium mostantól védelmet nyújt a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló - az egészségügyben eddig jogszerűnek számító - megkülönböztetés ellen - jelentette be hétfői közleményében a tárca.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Ahogy azt korábban megírtuk, Xavier Becerra egészségügyminiszter a nyugati-parti 9. Körzeti Fellebbviteli Bírósághoz fordult, hogy rákényszerítse a keresztény orvosokat a nemváltó műtétek elvégzésére. A bíróság korábban úgy határozott, hogy a Biden-kormány "lelkiismeretük és szakmai orvosi szakvéleményük megsértésével nem kényszerítheti a vallásos orvosokat és kórházakat a nemváltó eljárások végrehajtására".

"A félelem a megkülönböztetéstől az egyéneket az ellátás mellőzésére késztetheti, amelynek súlyos negatív egészségügyi következményei lehetnek"

- fogalmazott Xavier Becerra, egészségügyi miniszter. "A tárca álláspontja szerint mindenkinek - beleértve az LMBTQ-személyeket is - hozzá kell férnie az egészségügyi ellátáshoz, diszkriminációtól mentesen" - tette hozzá.

Trump tavaly eltörölte, most visszahozzák

2020-ban a Trump-adminisztráció úgy döntött, hogy eltörli az Obama-kormány transzneműekre vonatkozó - nemi megkülönböztetés elleni - rendeletét az egészségügyben.

Ez azt jelentette például, hogy az előző kabinet az embereket biológiai nemük alapján férfiként, vagy nőként határozta meg. Ezzel szemben az Obama-korszak szabályozása az emberi nemeket úgy határozta meg, hogy

"az ember belső nemi érzete, amely lehet férfi, nő, egyik sem, vagy pedig a férfi és a nő kombinációja".

A Trump-kormányzat rendelkezései azt is lehetővé tették, hogy a kórházak és a biztosítók a vallásszabadságra hivatkozva megtagadhatták például a nemváltó műtétek elvégzését.

Az Obama-adminisztráció szabályozása szerint azonban ezeket az egészségügyi beavatkozásokat kötelezővé lehetett tenni a kórházak számára.

Becerra szerint a Biden-adminisztráció új döntése igazodik az amerikai legfelsőbb bíróság tavalyi döntéséhez. Akkor egy munkahelyi diszkriminációs ügyben megállapították, hogy a munkahelyi nemi megkülönböztetés elleni szövetségi törvények védik a saját nemükhöz vonzódókat és a transzneműeket is.

Az egészségügyi minisztérium szerint "az egészségügyi ellátásban előforduló diszkrimináció hatással van az egészségügyi eredményekre", ugyanis egyes felmérések azt mutatják, "a diszkriminációval szembesülő LMBTQ-emberek negyede elhalasztotta vagy elkerülte a szükséges orvosi ellátást a további megkülönböztetéstől való félelem miatt".

"Senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés az orvosi szolgáltatások igénybevételekor"

- hangoztatta Rachel Levine, egészségügyi miniszterhelyettes. "A minisztériumunk küldetése, hogy minden egyes amerikai egészségét és jólétét javítsuk, nemi identitásuktól vagy szexuális irányultságuktól függetlenül" - tette hozzá Levine.

Rachel Levine az első transznemű, aki az Egyesült Államok szövetségi kormányában magas tisztséget kapott. Az 1957-ben született gyermekgyógyász az élete nagy részét Richard L. Levine néven, férfiként élte le. Két gyermeke is született, majd úgy döntött, hogy nevet és nemet változtat.

A hétfői döntés értelmében az egészségügyi minisztérium jogi osztálya ismét kivizsgálja a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló diszkriminációs panaszokat és a kórházak, klinikák, illetve más egészségügyi szolgáltatók kormányzati szankciókkal sújthatók, amennyiben bebizonyosodik, hogy törvényt sértettek.

A NEMVÁLTÁS VESZÉLYES ÜZEM

A témában már hónapok óta zajlik a harc a gyermekjogok és a transzjogok védelmezői között.

Ahogy arról a közelmúltban a Hetek is beszámolt, tavaly decemberben a brit felsőbíróság úgy határozott, hogy a 16 éven aluli, nemváltoztatáson gondolkodó tinédzserek nem elég érettek ahhoz, hogy pubertásblokkolók szedése mellett döntsenek.

A 23 éves Keira Bell nyújtott be keresetet az intézet ellen, ahol tinédzser korában hormonterápiát kapott, és úgy érzi ezzel elrontotta az életét. Rendkívül örült döntésnek, melyben "a józan ész győzedelmeskedett", és ami "megvédi majd a sebezhető fiatalokat".

"Bárcsak hoztak volna ilyen döntést mielőtt beleegyeztem volna a pusztító pubertás-blokkolók kísérleti kezelésébe. Nagyon máshogy nézne ki most az életem"

- jelentette ki Bell. 

A Newsweek hasábjain februárban egy "transznemű férfi" saját történetén keresztül illusztrálta, milyen súlyos  következményekkel járhatnak a nemváltó műtétek, és miért nem kellene a gyermekeket erre bátorítani.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!