Újabb részletek: 15 Hamasz-párti aktivista fenyegette az izraeli előadókat, a védelmükre kelő zsidó fiatalt vitték el a rendőrök
Bécsből érkezhettek a rendbontók
Újabb részletek: 15 Hamasz-párti aktivista fenyegette az izraeli előadókat, a védelmükre kelő zsidó fiatalt vitték el a rendőrök

Forrás: Hetek

2024. 05. 22.
Újabb elképesztő részletek derültek ki arról az incidensről, amely tegnap este történt a Danube Institute október 7-ei szexuális erőszakról szóló konferencián, amelyet „palesztinpárti” tüntetők zavartak meg dulakodással és bekiabálásokkal. A rendőrség az éjszaka során elvitt egy zsidó fiatalt, aki az előadók és a vendégek védelmére kelt, majd garázdasággal gyanúsították meg.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az Izraelben és Gázában elkövetett október 7-ei szexuális erőszakról tartott konferenciát a Danube Institute, amelyen többek között részt vett Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Or Yissachar izraeli biztonságpolitikai szakértő, Shirel Liberman izraeli influencer és Niki S., az Izraeli Védelmi Erők egyik szóvivője.

Az előadást azonban félbe kellett szakítani, mivel a közönség soraiban mintegy 15 Hamasz-párti aktivista ült be (információink szerint Bécsből érkezhettek), akik szervezetten 6-8 percenként egyesével felállva zavarták meg az előadókat, szitkozódva, kiabálva és dulakodva. Az első, második és harmadik tüntető az izraeli nagykövet beszéde közben próbált meg kijutni a színpadhoz, majd fenyegetően ordibálni vele, de őket a nagykövet biztonsági emberei határozott fellépéssel kivezették a helyszínről.

Nem maradt biztonságis, egy fiatalnak kellett megvédenie az előadókat

Ezt követően viszont a nagykövettel együtt ők is elhagyták a helyszínt, így nem maradt biztonsági személyzet a konferencia helyszínén. Viszont az aktivisták közül ezt követően még agresszívabban léptek fel egymás után egyre többen – közvetlen fenyegetést jelentve a vendégekre és az izraeli előadókra is. Ekkor lépett közbe az egyik vendég, egy zsidó fiatal, aki megpróbálta útját állni a támadóan fellépő palesztinpárti tüntetőknek.

A Hetek úgy értesült, hogy a fenyegetettség láttán a szervezők felkérték a fiatalembert, hogy segítsen kivezetni az agresszíven viselkedő rendbontókat. 

Bár többször is felszólították őket az önmérsékletre és a távozásra, a radikális aktivisták tovább folytatták a verbális és fizikai fenyegetőzést – ezért megpróbálták őket kitessékelni. Ekkor alakult ki kisebb dulakodás az egyik tüntetővel.

@hetek.hu Gyorshír: szitkozódó, sipítozó palesztin tüntetők zavarták meg az izraeli nagykövetet Budapesten. Követelték a Szabad Palesztinát a “folyótól a tengerig”, miközben dulakodtak a rendezőkkel a Danube Institute október 7-ei szexuális erőszakkal foglalkozó konferenciáján. #izrael #palesztin #nagykövet ♬ eredeti hang - Nem csak hetilap.

 

A „folyótól a tengerig” antiszemita, zsidóellenes népirtásra felszólító rigmust skandáló csoport ezt követően – információnk szerint – megrongálta a mosdót, majd a Lónyay-Hatvany villa bejáratánál táborozott le, megakadályozva ezzel a vendégek békés eltávozását. Többen el sem merték hagyni az épületet, végül egy hátsó ajtón keresztül sikerült kijutniuk. A szóban forgó fiatal maga hívta ki a rendőröket, akik viszont több óra egyeztetés és együttműködés után végül őt magát vitték be a kapitányságra és gyanúsították meg garázdasággal.

A fiatal a Heteknek azt nyilatkozta az ügyvédjén keresztül, hogy mivel a rendezvény két előadója is Izrael Állam által delegált hivatalos személy volt, ezért a személyi védelmük közérdek. Jobb híján ő maga látta el ezt a védelmet, mégis ő került gyanúsításba a dulakodás során tanúsított magatartása miatt – holott ő maga hívta ki a rendőrséget, és végig teljesen együttműködő volt, viselkedése során a vendégek és az előadók épségét tartva szem előtt.

@hetek.hu Palesztin és terrorpárti tüntetők blokád alá vonták az épületet, ahol egy izraeli konferenciát tartottak éppen a Karmelita szomszédságában. “A folyótól a tengerig szabad Palesztinát” - rigmust kiabálták, miközben a vendégeket nem hagyták távozni. #izrael #magyarország #karmelita #palesztin ♬ Can Can (Hardstyle Mix) - Da Tweekaz & High LEvel

 

Izraeli előadó: megvédett minket a csőcseléktől

Or Yissachar izraeli biztonságpolitikai szakértő a Heteknek így idézte fel az eseményeket: „Hamasz-párti aktivisták előre eltervezett rajtaütésének voltunk a célpontjai, akik egyetlen céllal érkeztek egy tudományos konferenciára: hogy támadjanak és zavart keltsenek”. Elmondása szerint a rendbontók veszélyesen közel jutottak az izraeli nagykövethez és hozzájuk is, személyesen, erőszakos kijelentéseket tettek és azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják őket. Nyilvánvaló volt számára, hogy csak ez a céljuk. „Felháborító, hogy a rendőrség egyikőjükkel sem beszélt, hanem azokat hallgatta ki, akik kiálltak ellenük, és hatékonyan megvédtek minket a tömegtől” – fogalmazott.

Hozzátette, ez sem változtatta meg a terveiket, a konferencia így is rendkívül eredményes volt: a Hamasz és Irán által a zsidó nép ellen kirobbantott háborújáról szóló beszélgetésük tanulságosnak és érdekfeszítőnek bizonyult.

Hetek tudósító: Tudatos, csoportos provokáció volt

A Hetek helyszíni tudósítója szerint a külföldiekből álló, csak angolul beszélő csoport szervezett, tudatos provokációra készült, a céljuk az volt, hogy egy nemzetközi rendezvényt botrányba fullasszanak egy olyan országban, amelyről eddig az izraeli és a világsajtó is úgy írt, mint Európa legbiztonságosabb állama a zsidóság számára.

A teremben elszórtan foglaltak helyet, de közben tartották a kontaktust egymással, felvételeket is készítettek az éppen akcióba lépő társaikról. Az erőszakos fellépésükből és jelentős létszámukból következően még súlyosabb atrocitásra is készülhettek, ha nem lépett volna közbe néhány fiatal aktivista a vendégek védelmében.

Rendkívül sajnálatos, hogy a provokátorok közül senkit nem tudtak a helyszínen igazoltatni, ehelyett a hatóságok az egyetlen intézkedésként az egyik zsidó aktivistát vitték be a kapitányságra és hallgatták ki hajnalig gyanúsítottként.

Az incidenssel kapcsolatban még kedd este kérdésekkel fordultunk a rendőrséghez és a Külügyminisztériumhoz. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A fejlemények tükrében ismét a rendőrséghez fordultunk, ha kapunk tőlük választ, frissítjük a cikkünket. 

Frissítés - 16:45 - Megérkezett a rendőrség válasza

Ezt változtatás nélkül tesszük közzé: 

"A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2024. május 21-én 20 óra 14 perckor érkezett bejelentés, mert egy I. kerületi étteremben tartott zártkörű, előzetes regisztrációhoz kötött rendezvényt korábban több személy megzavart. A rendőrök a bejelentést követően perceken belül a helyszínre értek, azonban a rendezvényt megzavarók addigra már távoztak. Az adatgyűjtés során megállapították, hogy a rendezvény egyik résztvevője, egy magyar állampolgárságú férfi két hangoskodót megrúgott, miközben kivezette őket a teremből. A 26 éves férfit előállították az I. Kerületi Rendőrkapitányságra, ahol garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.
 
Az eljárás során a Budapesti Rendőr-főkapitányság a sajtóban megjelent felvételeket is elemzi, a további elkövető vagy elkövetők azonosítása folyamatban van. Vizsgálják továbbá azt is, hogy a rendezvényt megzavarók megvalósítottak-e jogsértést, bűncselekményt."

Korábban tévesen írtuk a cikkünkben, hogy a fiatalembert őrizetbe vették, a rendőrség tájékoztatott, hogy csupán gyanúsítotti kihallgatásra vitték be.

A férfi ügyvédje, dr. Bangó Zoltán lapunkkal azt közölte, hogy álláspontjuk szerint a garázdaság ténye nem áll fenn, mert nem a köznyugalom elleni bűncselekmény történt, hanem éppen az ennek megakadályozására irányult a védence viselkedése, amelyet ráadásul jogos védelmi helyzetnek tart, mivel a palesztinpárti provokátor erőszakosan és fenyegetőleg közledett az előadók felé, így muszáj volt közbeavatkozni. Hozzátette, messze többről volt itt szó, mint "hangoskodásról".

Frissítés - 18:23 - Már el is fogták az egyik provokátort

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu-n közzétett cikkében tájékoztatott arról, hogy "a BRFK nyomozói másnap délutánra sikeresen azonosították a sajtóban megjelent felvételeken hangoskodó és erőszakosan viselkedő fiatal nőt." A 26 éves tunéziai állampolgárt előállították, és garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!