Tudod, mikortól használhatsz ülésmagasítót a kocsiban? (x)
Tudod, mikortól használhatsz ülésmagasítót a kocsiban? (x)

www.babylion.hu

2021. 04. 16.
Az autósülés-vásárlás egyszerűnek tűnő feladat, a tapasztalatok szerint ugyanakkor sok szülő mégsem tudja, mikortól kezdve ültetheti autós utakon nagyobbacska gyermekét ülésmagasítóra.

 

Ez egy PR cikk

 

A közlekedési szabályokat tartalmazó KRESZ a gyerekülések és ülésmagasítók használatáról úgy rendelkezik, hogy a 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve lehet szállítani. 

 

Ezt mondja a KRESZ

 

A rendelet természetesen speciális eseteket is nevesít, de főszabályként elegendő annyit megjegyezni, hogy az első ülésen 150, a hátsón pedig 135 centis magasság a vízválasztó, amíg a jármű saját, integrált biztonsági rendszerét kötelesek a szülők egyéb, a gyerek testméretéhez és testsúlyához igazodóan kiválasztott biztonsági eszközzel kiegészíteni.

 

A fenti magasságot elérő gyerekeknél a biztonságos üléspozíció ugyanis már a jármű saját övrendszerével is elérhető, nem kényelmetlen a nyaktájékon, ezért elhagyható az ülésmagasító is. Ez alatti gyerekeknél viszont csecsemőknél babahordozó, ovisoknál, kisiskolásoknál gyerekülés, majd tíz éves kor környékétől ülésmagasító használata kötelező, mivel számukra csak így biztonságos az autózás. 

 

Azokról a régi vagy veterán járművekről is szól a jogszabály, ahol még nincs hátul biztonsági öv. Ezekben 3 éves kor alatti gyermek biztonsági okból egyáltalán nem szállítható. Szintén mentesülhet az a gyermek a biztonsági rendszer használata alól, aki gyermekorvosi felmentéssel rendelkezik. Egyéb esetekben is mentesül a vezető az előírások alkalmazása alól, ha közösségi, illetve más célú szállítójárművekben való utazásról van szó.

 

Első a biztonság

 

A gyermekbiztonsági rendszer testsúly, életkor és testmagasságfüggő. Kötelező használatukkal jelentősen csökken a sérülésveszély egy nemkívánatos ütközés esetén. De a kilátásba helyezett retorziótól függetlenül, a nyugodt autózás érdekében is ajánlott a használatuk. A megfelelő gyerekülés kiválasztásában hagyatkozz a Baby Lion webáruház megbízható, ECE R 44/04 vagy az R129 jelzéssel ellátott gyermekbiztonsági rendszereire.

 

Egy jó minőségű autósülés több évig kiszolgálja a családot. A tágassága szűkítőbetétekkel szabályozható, idővel azonban kényelmetlenné válik a háttámla. A legtöbb gyerek már alsó tagozatosként eléri a jogszabályban előírt magasságot, ekkor lehet elkezdeni ülésmagasítót használni. 

 

Biztonságban az ülésmagasítón is

 

Ha a magasító emel annyit, hogy a járműbe integrált biztonsági öv kényelmesen beköthető, már nincs szükség háttámlás ülésre. Az üléspozíció akkor megfelelő, ha a biztonsági övet a gyerek törzse előtt, a vállövnél úgy lehet átvezetni, hogy nem vágja a nyakat. Akinél ez biztosított, valószínűleg egyébként is kinőtte már a legnagyobb súlykategóriás ülést, ezért átmenetileg ülhet ülésmagasítón. 10-12 éves kortól a gyerekek már az autó saját övének védelmében utazhatnak.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!