Tovább dagad a diplomáciai botrány: most az olasz miniszterelnök szállt bele Erdoganba
A török külügyminisztérium bekérette az olasz nagykövetet, miután Draghi diktátornak nevezte az elnököt
Tovább dagad a diplomáciai botrány: most az olasz miniszterelnök szállt bele Erdoganba

Forrás: Youtube/Welt

2021. 04. 09.
A török külügyminisztérium csütörtök este bekérette Olaszország ankarai nagykövetét, Massimo Gaianit, miután Mario Draghi olasz miniszterelnök nem sokkal korábban "diktátornak" nevezte Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

Draghi csütörtök esti római sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy Erdogan "megalázta" Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét, amikor Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével kedden Ankarába látogatott, és von der Leyennek csak a terem egy távolabbi pontján, egy díványon jutott hely.

Az olasz miniszterelnök egyúttal kijelentette, hogy Erdogan olyan

"diktátor, akivel együtt kell működni, megfelelő egyensúlyt teremtve".

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az olasz nagykövet bekéretése mellett a Twitter-fiókján is reagált Draghi szavaira.

Elfogadhatatlannak, populistának és csúnyának minősítette az olasz kormányfő szavait, amelyeket határozottan elítélt. Cavusoglu bejegyzésében külön kiemelte, hogy míg Draghi kinevezett, addig Erdogan választott vezető.

Von der Leyen, Michel és Erdogan keddi ankarai találkozóján csak két fő részére készítettek ki karosszéket a terem közepén, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet. Az EB elnökének egy távolabbi díványon jutott hely. Az ülésrend felháborodást váltott ki a közösségi médiában, egyesek szexizmussal, illetve azzal vádolták a török vezetést, hogy szándékosan megsértette a bizottság elnökét.

A von der Leyennel szembeni bánásmódot az Európai Bizottság is bírálta. A bizottság elnökének szóvivője szerdán kijelentette: von der Leyent "meglepte", hogy őt nem Erdogan mellé, egy karosszékbe ültették, hanem egy díványon kapott helyet. Mindazonáltal - mint a szóvivő fogalmazott - előnyben részesítette a tárgyalásokat a protokolláris kérdésekkel szemben.

Törökország váltig állítja, nem sértette meg Von der Leyent

Cavusoglu csütörtökön, egy korábbi sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy a keddi látogatás során megsértették volna Ursula von der Leyent. A török diplomácia vezetője ennek kapcsán azt hangoztatta, hogy Erdogan "az uniós féltől érkező kérésekkel és javaslatokkal összhangban" fogadta a bizottság elnökét.

Cavusoglu "nagyon igazságtalannak" nevezte a Törökországgal szembeni bírálatokat, majd "nagyon produktívnak" jellemezte a találkozót. Megfogalmazása szerint a megbeszélésre

"a nemzetközi protokoll előírásainak keretében és a török vendégszeretet szellemében került sor".

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!