Történelmi világcsúcson az Apple
Történelmi világcsúcson az Apple

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 04.
Hétfőn az Apple lett az első olyan vállalat a világon, amely elérte a 3 ezer milliárd dolláros tőzsdei értékelést. A cég részvényeinek árfolyama körülbelül 5800 százalékkal emelkedett azóta, hogy Steve Jobs, a vállalat társalapítója és egykori vezérigazgatója 2007-ben bemutatta az első iPhone-t.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Nem sokkal később azonban kissé csökkent az Apple-részvények árfolyama, így végül a hétfői napot 2,99 milliárd dolláros árfolyamon zárhatta a vállalat.

„A 3 billió dollár elérése egy újabb történelmi pillanat az Apple számára” – fogalmazott Dan Ives, a Wedbush elemzője.

Az Apple volt a járvány egyik legnagyobb nyertese, hiszen a koronavírus miatti lezárások nyomán igencsak megugrott a vállalat által gyártott termékek iránti kereslet.

Bevételi adatai kapán érdekesség, hogy az iPhone a vállalat eladásainak körülbelül a felét teszi ki. Ugyanakkor az üzletág egyre fontosabb szegmensét jelentik az Apple Store-on forgalmazott szoftverek, vagy akár az iCloudon értékesített tárhelyek is.

A szakértő szerint a vállalat jövőbeli sikerének fontos biztosítéka lesz a szolgáltatási üzletág, amely véleménye alapján 1,5 billió dollárt ér jelenleg.

Valamivel több mint 16 hónapba telt, mire az Apple részvénypiaci értékelése 2 milliárd dollárról felkúszott 3 milliárd dollárra. Korábban (2018 augusztusában) szintén az Apple volt az első olyan vállalat, amely elérte az 1 milliárd dolláros tőzsdei értéket.

A cég egyébként 1980-ban debütált a tőzsdén 1,8 milliárd dolláros piaci értékkel.

(Hetek / BBC)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!