"Hatalmas győzelem a szólásszabadság számára" - Újra elérhetővé tette az Apple a Twitter konzervatív alternatíváját
A Parlert még a januári capitoliumi ostrom után száműzte a techóriás
"Hatalmas győzelem a szólásszabadság számára" - Újra elérhetővé tette az Apple a Twitter konzervatív alternatíváját

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 20.
Visszaengedi appstore-jába a Parler szólásszabadság párti, konzervatívok által kedvelt alternatív közösségimédia applikációt az Apple, közölte a cég republikánus törvényalkotókkal a hétfői napon. Az "alternatív-Twittert" még januárban tiltotta le a techóriás, mivel véleményük szerint az nem tett eleget az erőszakos tartalmak moderálásáért.

A Parler a január 6-ai capitoliumi ostrom után nem sokkal került eltávolításra az appstore-ból a nagyszabású cenzúra és tiltási kampány keretében, melynek során techóriások Donald Trump fiókjai mellett számos más konzervatív felület ellen üzentek hadat az online térben.

A Parlert a Google és az szervereként szolgáló Amazon Web Services is száműzték felületeikről, gyakorlatilag online létezését veszélyeztetve. Nem sokkal ezután vezetőjének és családjának halálos fenyegetések és személyes biztonságát veszélyeztető faktorok miatt el kellett hagynia otthonát és bujkálásra kényszerült.

Két republikánus képviselő kérdésére az Apple amerikai kormányügyekért felelős vezető igazgatója, Timothy Powderly elmondta, hogy cége "részletes egyeztetést folytatott" a Parlerrel az irányelveiknek való megfelelésről.

"Ezeknek a beszélgetéseknek a eredményeként a Parler változtatásokat javasolt az alkalmazásához és az applikáció tartalmi moderálási gyakorlatához, az App Review Team pedig ennek értelmében 2021. április 14-én tájékoztatta a Parlert arról, hogy a javasolt frissítéseket tartalmazó alkalmazást jóváhagyják az App Store-ba történő visszaállításra."

- tette hozzá Powderly.

A lépést a képviselők a szólásszabadság hatalmas győzelmeként könyvelték el, hozzátették:

"Itt az idő, hogy a Google és az Amazon is kövesse az Apple-t. Vessünk véget a cenzúrának!"

A Politico arról számolt be, hogy a Google pénteken levelet küldött a kongresszusnak, amelyben arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a Parler továbbra sem tartja be a tartalom moderálási szabályaikat, és csak abban az esetben engedik vissza a Google Play áruházba, amennyiben ezt az állapotot orvosolja majd. 

Arról egyelőre nincs hír, hogy az Amazon engedélyezi-e a Parler számára, hogy visszatérjen webszolgáltatásaihoz. A cég márciusban pert indított az Amazon ellen a washingtoni nyugati körzet szövetségi bíróságán rágalmazás és szerződésszegés miatt.

(TheBlaze/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!