hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Parler-sztori: a szólásszabadság elnémított fóruma
A Parler-sztori: a szólásszabadság elnémított fóruma

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 10.
A január 6-ai capitoliumi támadások után Donald Trump twitter-fiókjának letiltásával egy időben törölték a Parler alkalmazást a Google és az Apple áruházából, majd az Amazon szerveréről is letiltották. A portál alapítója és vezetője, John Matze számos halálos fenyegetést kapott. Matze otthona elhagyására és bujkálásra kényszerült, január 29-én pedig menesztette a Parler igazgatótanácsa.

John Matze 24 éves korában, 2018-ban alapította meg a közösségimédia-felületet a nyilvánosságot kerülő Jared Thomsonnal. Matze és Thomson együtt tanultak programozni a Denveri Egyetemen, ahol szobatársak és legjobb barátok voltak. A meggyőződéses libertariánus Matze gondolkozására önmeghatározása szerint a legjobban a konzervatív és szabadpiaci közgazdász Thomas Sowell, illetve a klasszikus libertariánus írónő, Ayn Rand hatottak. Sosem kedvelte a „nagy központi tekintélyeket”, és ebbe a főnökeit is beleértette; tekintélyellenessége tehát élete minden területét jellemezte. Az eredeti elképzelés szerint egy olyan beépített funkciót akartak fejleszteni, melynek segítségével a techóriások megkerülésével tették volna tehetővé a hozzászólást különböző online médiafelületeken. 

Bár a nyilvánosság előtt sokáig csak Matze neve volt ismert, tavaly novemberben a Wall Street Journal cikke feltárta, hogy Rebekah Mercer volt az első számú befektetőjük kezdetektől fogva. Elmondása szerint a Parler alapításának célja az volt, hogy egy semleges felületet biztosítsanak a szólásszabadságnak, mely a felhasználók adatvédelmére is következetesebben ügyel a fősodratú közösségi médiumoknál.

Mercer eleinte nem folyt bele az oldal napi ügyeibe, egyetlen kikötése az volt, hogy a platformon a felhasználók határozhassák meg, hogy milyen tartalommal találkoznak. Úgy fogalmazott: „A technológiai hűbér­uraink növekvő zsarnoksága és hübrisze megköveteli, hogy valaki az adatbányászat elleni harc élére álljon, és kiálljon az online szólásszabadság védelme mellett.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!