hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Parler-sztori: a szólásszabadság elnémított fóruma
A Parler-sztori: a szólásszabadság elnémított fóruma

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 10.
A január 6-ai capitoliumi támadások után Donald Trump twitter-fiókjának letiltásával egy időben törölték a Parler alkalmazást a Google és az Apple áruházából, majd az Amazon szerveréről is letiltották. A portál alapítója és vezetője, John Matze számos halálos fenyegetést kapott. Matze otthona elhagyására és bujkálásra kényszerült, január 29-én pedig menesztette a Parler igazgatótanácsa.

John Matze 24 éves korában, 2018-ban alapította meg a közösségimédia-felületet a nyilvánosságot kerülő Jared Thomsonnal. Matze és Thomson együtt tanultak programozni a Denveri Egyetemen, ahol szobatársak és legjobb barátok voltak. A meggyőződéses libertariánus Matze gondolkozására önmeghatározása szerint a legjobban a konzervatív és szabadpiaci közgazdász Thomas Sowell, illetve a klasszikus libertariánus írónő, Ayn Rand hatottak. Sosem kedvelte a „nagy központi tekintélyeket”, és ebbe a főnökeit is beleértette; tekintélyellenessége tehát élete minden területét jellemezte. Az eredeti elképzelés szerint egy olyan beépített funkciót akartak fejleszteni, melynek segítségével a techóriások megkerülésével tették volna tehetővé a hozzászólást különböző online médiafelületeken. 

Bár a nyilvánosság előtt sokáig csak Matze neve volt ismert, tavaly novemberben a Wall Street Journal cikke feltárta, hogy Rebekah Mercer volt az első számú befektetőjük kezdetektől fogva. Elmondása szerint a Parler alapításának célja az volt, hogy egy semleges felületet biztosítsanak a szólásszabadságnak, mely a felhasználók adatvédelmére is következetesebben ügyel a fősodratú közösségi médiumoknál.

Mercer eleinte nem folyt bele az oldal napi ügyeibe, egyetlen kikötése az volt, hogy a platformon a felhasználók határozhassák meg, hogy milyen tartalommal találkoznak. Úgy fogalmazott: „A technológiai hűbér­uraink növekvő zsarnoksága és hübrisze megköveteli, hogy valaki az adatbányászat elleni harc élére álljon, és kiálljon az online szólásszabadság védelme mellett.”

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!