Történelmi: a jeruzsálemi bíróság a Templom-hegyen imádkozó zsidók javára döntött
Történelmi: a jeruzsálemi bíróság a Templom-hegyen imádkozó zsidók javára döntött

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 05. 23.
A jeruzsálemi bíróság jóváhagyta: a zsidóknak ezentúl jogilag megengedett, hogy a Templom-hegyen elmondják a "Shema Israel"-t és meghajoljanak az ima közben.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A jeruzsálemi magisztrátusi bíróság vasárnap úgy döntött, hogy a zsidók mostantól elmondhatják a "Shema" imát és leborulhatnak a Templom-hegyen.

A döntés a Honenu jogvédő csoport fellebbezését követően született, amit három fiatal zsidó letartóztatása ellen nyújtottak be, akiket a helyszínen való imádkozás miatt vettek őrizetbe. Ők 15 napos távoltartási végzést kaptak, viszont a bíró megerősítette azt, hogy nincs semmilyen jogalapja a vallásos zsidókra vonatkozó különböző rendőrségi korlátozásoknak a Templom-hegyen.

Az ítéletet a bírósághoz benyújtott fellebbezésre válaszul hozták, miután letartóztattak három fiatalembert, akik a Templom-hegyen leborulva imádkoztak.

"A rendőrség vezetőjének nyilvános bejelentése szerint, illetve a szent helyeket védő törvényekkel összhangban cselekedtek"

- mondta a bíró, majd hozzátette, hogy elutasít minden olyan korlátozást, ami a vallásos zsidókat éri a Templom-hegyen való tartózkodásuk alatt.

A három érintett férfit Nati Rom izraeli ügyvéd képviselte.
Tom Nisani, a Beyadenu for Temple Mount igazgatója reagált a jeruzsálemi bíróság ítéletére:

"Mindig is azt mondtuk – nem létezik olyan törvény, amely megtiltaná a zsidóknak, hogy imádkozzanak, elmondják a Shma Israel-t és más dolgokat a Templomhegyen. 

Ez egy újabb mérföldkő azon a hosszú úton, amely azzal végződik, hogy a Templom-hegyet visszakapja Izrael népe."

egy új korszak kezdete?

Ma reggel óta már három zsidó imádkozott és borult le a Templom-hegyen a rendőrség vagy a Wakf beavatkozása nélkül. Az egyik személyt végül eltávolították a Templom-hegy területéről, valószínűleg túl közel volt a mecsethez.

(Hetek/I24News)

h
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!