Tömegszerencsétlenség Izraelben: Magyar alapítású haszid csoport tagjai az áldozatok - drámai képsorok
44 ember, köztük sok kisgyermek meghalt
Tömegszerencsétlenség Izraelben: Magyar alapítású haszid csoport tagjai az áldozatok - drámai képsorok

Forrás: Hetek

2021. 04. 30.
Izrael állam történetének egyik legsúlyosabb tömegszerencsétlensége történt csütörtök éjjel egy vallási ünnepen, amelyet az ország északi részén, a Meron-hegyen tartottak. 44 ember, köztük sok kisgyermek meghalt, és legalább 150-en megsebesültek a rendezvényen. Az áldozatok többségét a menekülők összetaposták vagy megfulladtak.

A több mint százezer fős tömegben pánik tört ki, amikor egy emelvény összeomlott. A menekülők a szűk és meredek útvonalon egymást taposva igyekeztek elhagyni a helyszínt. A káoszt súlyosbította, hogy ekkor még sok ezren felfelé tartottak a hegyre, elállva ezzel a lefelé zúduló tömeg útját.

„Mindenütt halottak voltak körülöttünk, az örökkévalóságnak tűnt, amíg segítség érkezett”

– mondta a Jerusalem Postnak az egyik túlélő.

Az áldozatok azonosítását végző speciális mentőszervezet, a Zaka szóvivője elmondta, hogy sok súlyos terrortámadás utáni helyszínt látott már, de ilyen megrázó, drámai látvánnyal még nem találkozott. Mindenütt széttört szemüvegek, imakönyvek, letépett ruhadarabok, hátizsákok hevertek, és az éjszakai csendben elhagyott telefonok csörögtek, amelyeket a szülők próbálták kétségbeesetten hívni eltűnt gyermekeiket – sokszor már hiába.

 

Az első tömegrendezvény Izraelben a feloldás óta

Benjamin Netanjahu „rettentes katasztrófának” nevezte a tragédiát, a helyszínen tartózkodó Jichák Joszef főrabbi pedig azt kérte az ország lakóitól, hogy „ebben a helyzetben ne a felelősöket keressék, hanem imádkozzanak az áldozatokért”.

A Lag Baomer ünnep a járvány visszaszorítása után az első tömegrendezvény volt Izraelben, amelyet annak ellenére megtartottak, hogy a hatóságok figyelmeztettek, miszerint a több százezres, jelentős részben beoltatlan emberekből álló tömeg egészségügyi szempontból is veszélyes lehet. A rendezvény helyszíne egy második században meghalt neves rabbi, Simon Bar Johai sírja, amelynél az ultraortodox hívők évente egyszer nagy emléktüzeket gyújtanak.

 

Magyar alapítású volt a haszid csoport

A Jerusalem Post szerint a Meron-hegyi tragédia áldozatainak nagy többsége a Toldot Aharon („Áron nemzetsége”) nevű, Magyarországról indult ultraortodox irányzathoz tartozik. Ezt a csoportot a szatmári haszid mozgalomból kivált Aharon Roth rabbi alapította 1928-ban. A rabbi Ungváron született és fiatalon Vácott tanult haszid rabbiknál. 1939-ben Jeruzsálembe költözött és híveit is kimenekítette Magyarországról. A több tízezres közösség a jeruzsálemi Mea Seárim negyedben él, és az ultraortodox világában is a legszigorúbb, az államtól és külvilágtól elzárkózó irányzatok közé tartozik.

 

(JPost)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!