Több tucat magyar oldal is szerepel a Facebook tiltólistáján
Több tucat magyar oldal is szerepel a Facebook tiltólistáján

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 13.
A techóriás által terrorizmushoz, gyűlöletbűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt kitiltott több mint négyezer személy és szervezet listáján 26 magyar oldal is szerepel, többek között a Kurucinfo, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nyilaskeresztes párt és számos szkinheadzenekar is.

Az Intercept által megszerzett lista három kategóriába sorolja az oldalakat, veszélyfaktoruktól függően:

A legsúlyosabb kategóriába tartoznak azoknak a személyeknek és szervezeteknek az oldalai, akik „súlyos offline károkozás” miatt kerültek ide. Civilek elleni erőszakos cselekményekhez, szervezett bűnözéshez köthetőek, tehát lényegében a terroristák és terrorszervezetek.

A második kategória az erőszakos, nem állami kötődésű cselekvőké, a harmadik, legenyhébb kategória pedig a gyűlöletbeszédhez köthető, „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutató személyek és szervezetek kerültek, akik „korábban nem feltétlenül követtek el erőszakot, vagy … nem feltétlenül szorgalmaztak erőszakot mások ellen”.

A magyar letiltottak mind a harmadik kategóriába tartoznak. 

A listán szereplők 53,7 százaléka terrorizmushoz köthető, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalom, 17 százaléka gyűlöletcsoport, 4,9 százaléka bűnöző, és alig 1 százaléka erőszakos nem állami szereplő a besorolás szerint.

A magyar letiltottak között szkinheadzenekarok (pl. Divízió 88, az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, Nimród, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, Titkolt Ellenállás) és egyéb szervezetek,

többek között a Kurucinfo, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, és a Nyilaskeresztes párt is szerepel.

(Gizmodo/Telex/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!