Tizenöt éve hangzott el az őszödi beszéd: posztolt Orbán és Gyurcsány is
Tizenöt éve hangzott el az őszödi beszéd: posztolt Orbán és Gyurcsány is

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 26.
2006-ban egy hónappal az országgyűlési választások megnyerését követően Gyurcsány Ferenc az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén elmondta a modern kori Magyarország talán legtöbbet idézett beszédét, amiben a reformok mellett érvelve elmondta, hogy a kormány hazudott egy sor dologról az embereknek. A beszédet követő társadalmi felháborodásba, valamint a 2008-as világválságba nemcsak Gyurcsány, hanem az MSZP vezette kormány is belebukott. Azóta háromszor is kétharmaddal nyert országgyűlési választást a Fidesz. 

"Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. (...) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz." - hallható a kiszivárgott beszédben Gyurcsány nagy vihart kavart kijelentése.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a kormány "végighazudta" az előző másfél két évet, négy évig nem csinált semmit, és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit.

Ön hol volt, amikor kiszivárgott a beszéd?

Az őszödi beszéd 15. évfordulójáról megemlékezett a Facebook-oldalán Orbán Viktor magyar miniszterelnök is:

Posztjára reagált Gyurcsány Ferenc is: 

Az évfordulón jött ki a Megafilm őszödi beszédről készülő alkotásának trailere is, amit stílusosan a 15 évvel ezelőtti kiszivárgáshoz hasonlóan egy motoros futárral juttattak el többek között az Index szerkesztőségébe. 

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!