Titkos merénylet Moszkvánál: megpróbálták kivégezni Putyint?
Kamikazedrónról ír a német Bild
Titkos merénylet Moszkvánál: megpróbálták kivégezni Putyint?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 04. 28.
Az ukrán titkosszolgálat vasárnap egy kamikazedrónnal próbálta megölni Vlagyimir Putyin orosz elnököt a német Bild értesülései szerint. A merényletkísérlet kudarcot vallott, a német bulvárlap szerint az orosz hatóságok megpróbálják eltussolni a történteket, a Kreml szóvivője szerint az egész pletykát nem is érdemes kommentálni.

Vlagyimir Putyin ellen állítólag merényletet kíséreltek meg pár napja – legalábbis a német Bild ezt állítja a forrásaira hivatkozva. A lap konkrétan arról ír, hogy vasárnap délután egy UJ-22-es drón szállt fel Ukrajnában, amely az ukránok legmodernebb, közepes hatótávolságú, pilóta nélkül repülőgépe, amely akár 800 kilométerről is képes célba érni. A legutóbbi célpontja a hírek szerint egy újonnan épült ipari park volt Moszkva közelében, 500 kilométerre Ukrajnától.

A Bild a cikkében egy ukrán újságíróra, Jurij Romanenko-ra hivatkozik, aki állítólag szoros kapcsolatban áll a kijevi hírszerzéssel. Ő írt a Telegramon arról, hogy a birtokába jutó információk szerint, Putyin a Rudnyevo ipari parkhoz utazott, és erről a területről még térképet is sikerült szerezniük. Az oldalán arról írt, hogy a kamikazedrón ennek megfelelően felszállt, átrepült az oroszok összes légvédelmi rendszere felett, majd nem messze az ipari parktól lezuhant. Romanenko úgy tudja, hogy a Kremlben óriási felfordulás volt az eset miatt.

A Bild úgy tudja, hogy a drón összesen 30 darab C4-es robbanóanyag volt elhelyezve, az összsúlya a szállítmánynak ezzel 17 kilogramm volt.

A Bild más forrásokra hivatkozva is azt írja, hogy Putyin valóban az ipari parkba tervezett látogatni a merényletkísérlet idején. Ezt már a Kreml tudósítójára hivatkozva írják, ám az nem volt egyértelmű, hogy vasárnap vagy hétfőn tervez-e odalátogatni az orosz elnök. Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője azonban arról tájékoztatott, hogy Putyin azóta sem járt a helyszínen, a Kremlben dolgozik, és nem tervez nagyobb nyilvános eseményen a közeljövőben megjelenni.

Szakértők szerint körülbelül lehetetlen kamikazedrónnal Putyint megölni, ám önmagában

jelzésértékű Oroszország védelmi felkészültségét illetően, hogy egy ilyen drón egyáltalán becsapódhatott ilyen mélyen az ország területén.

Peszkov szerint mostanában rengeteg kitaláció terjed a sajtóban, elmondása szerint nem néztek utána a Bild publikációjának, szerinte ezek az állítások nem indokolják azt, hogy foglalkozzanak felük.

FRISS LAPSZÁMUNK TARTALMÁBÓL:

- A jövő elkezdődött: teljesen átformálja világunkat a mesterséges intelligencia korlátlan térnyerése

Ősi tévedés mérgez újra: miért nem hisz sok keresztény a bűn valóságában?

- "Gyerekkoromban nem kellettem senkinek" - interjú Zsiga Melinda kick-box bajnokkal

A Hetek friss lapszámát kérje az újságárusoknál, vagy rendelje meg az online hozzáférést!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!