Százezerszer inkább okoz trombózist a Covid-19, mint az Astrazeneca vakcinája - állítja a virológus
Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni arra, hogy negyedik hullám is lesz
Százezerszer inkább okoz trombózist a Covid-19, mint az Astrazeneca vakcinája - állítja a virológus

Forás: Youtube/PTE1367

2021. 04. 15.
Kemenesi Gábor biológus és víruskutató egy esetleges negyedik hullámra való alapos felkészülésre szólított fel, és elmagyarázta, miért is járunk jobban, és tesszük ki magunkat kisebb vérögképződési veszélynek, ha beadatjuk az AstraZeneca vakcináját.

A víruskutató a portfolio.hu-n közzétett elemző cikkében kijelentette, valószínűnek tartja, hogy a járványnak lesz következő hulláma, és az ősszel köszönthet ránk. Rosszabb esetben határon belül, jobb esetben határon kívül emelkedhetnek meg újra a Covid-19 fertőzési számok.

Bár a vakcinák jelentős szerepet játszanak a válságból való kivezető úton, hosszú távon a járvány terjedése ellenük dolgozik, hiszen egyre több új variáns jelenik meg, és az emberek vírusnak való kitettsége is növekedik. 

Kemenesi szerint egyáltalán nem valószínű, hogy kellő átoltottságot elérünk nyárra, az embereknek viszont a nyitások és a felszabadultság hamis biztonságérzetet adhat.

Ősszel a vírus a nem oltottak körében súlypontozódhat.

Hangsúlyozta az óvatosság és a felkészültség fontosságát is. Olyan országokról kell példát venni, véli, ahol már sikeresen megfékezték a vírust. Közös jellemzőjük

a hatékony, nagy kapacitású járványügyi háttér, a transzparens, informatív kommunikáció és a jó kórházi erőforrások.

Magyarországnak tehát óvatosnak kell lennie, határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet kell magáévá tennie, és hosszú távon növelnie kell a diagnosztikai, járványügyi és kórházi kapacitásait.

Százezerszer inkább kapunk vérrögöt a Covidtól, mint az AstraZeneca vakcinától

A virológus Facebook-posztjában az AstraZeneca körüli aggodalmakra és félelmekre is reagált "Kockázatelemzés kezdőknek" címmel:

 „Beadassam-e az AstraZeneca oltást?” teszi fel a sokakban felmerülő kérdést. Rövid válasza: a jelenlegi járványhelyzetben mindenképpen.

Bizonyos antitestek, amelyek rendkívül ritka esetben, egyelőre ismeretlen háttértényezők mentén megjelenhetnek (valószínűsíthetően a vakcina hatására) képesek különféle vénás trombózishoz vagy tüdőembóliához hozzájárulni, magyarázza, azonban rögtön hozzáteszi, 

A COVID fertőzés esetén ennek bekövetkezési gyakorisága éppen százezerszer nagyobb (100 000 x) a vakcináknál tapasztalt értéknél.

A részletesebb elemzéshez más tényezőket is számításba kell venni. Elsőként a korcsoportok különböző érintettségét a koronavírus-fertőzés esetén (idősebbeket nagyobb kockázattal érinti), illetve az AstraZeneca vakcinával összefüggésbe hozott jelenség megjelenési gyakoriságát (fiatalabbak körében valószínűleg gyakoribb). Az sem mindegy, hogy a vírus éppen mennyire terjed a közelünkben.

Ha nagy gyakorisággal találkozhatunk vele, az értelemszerűen a vele járó kockázatok mércéjét is magasra teszi. Az adott időben, adott populációban mérhető esetek számát nevezi a járványtan incidenciának. Ez a mérőszám lehet a leginkább segítségünkre jelen kockázatértékelés során. Magyarországon jelenleg 5-10 közé becsülhető ez az érték.

Jelen járványügyi helyzet a vírusnak való kitettségünket leginkább a közepes és súlyos közé teszi, így egyértelműek minden korcsoportban a vakcina előnyei. 

"Éljünk az oltás lehetőségével és amennyire csak tudunk küzdjünk a járvány terjedése ellen, minden eszközzel melyet eddig megtanultunk."

(Portfolio/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!