Sokkal fertőzőbb vírustörzs tombol Nagy-Britanniában, mint az eddig ismertek
Több európai ország beutazási tilalmat rendelt el, az EU hétfőn tárgyalja az ügyet
Sokkal fertőzőbb vírustörzs tombol Nagy-Britanniában, mint az eddig ismertek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 20.
Gyors terjedésnek indult az Egyesült Királyságban egy új koronavírus-törzs, mely az eddig ismerteknél sokkalta fertőzőbb, ezért jelentős szigorításokat léptettek életbe Londonban és a környező angliai országrészekben, illetve több ország beutazási tilalmat rendelt el a szigetország turistáival kapcsolatban.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes  

A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza.

Egyelőre sok a kérdés a vírustörzzsel kapcsolatban, azonban néhány faktor aggodalomra ad okot: gyorsan veszi át a koronavírus más verzióinak helyét. Mutációi a vírus olyan részeire hatnak, mely laboratóriumi vizsgálatok alapján fokozzák annak fertőzőképességét.

Az új vírustörzs először szeptemberben jelent meg, novemberre már azonban a londoni esetek negyedét az adta, december közepére az arány kétharmadosra nőtt.

Brit egészségügyi miniszter: mindenki viselkedjen úgy, mintha fertőzött lenne

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter elmondta: a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed, és ezt követte a szombati bejelentés arról, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett.

Hancock a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: a járványt úgy lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alá vonni, "ha mindenki úgy viselkedik, mintha megfertőződött volna a vírussal".

Országszerte eddig 350 ezer ember kapta meg a koronavírus-oltás első dózisát, és a hétvégén várhatóan félmillióra emelkedik a beoltottak száma.

Megerősítette, hogy még az idén több millió adag vakcina érkezik az Egyesült Királyságba.

Boris Johnson miniszterelnök előző este jelentette be, hogy az új vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában

a háromfokozatú járványkészültségi rendszert vasárnaptól kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat.

Ennek alapján az itt élőknek lehetőleg otthonról kell dolgozniuk, csak korlátozott számú indokkal, például orvosi ellátás, vásárlás, iskolába utazás céljából hagyhatják el lakóhelyüket, vagy akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható számukra.

A negyedik készültségi fokozat hatálya alá tartozó területek lakói csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre, nem hagyhatják el az e készenléti szint hatálya alá tartozó térségeket, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.

Az érintett térségekben vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint az olyan személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint a fodrászatok és a szépségszalonok.

A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket is a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken.

Grant Shapps közlekedési miniszter vasárnap közleményben kérte a negyedik készenléti fokozat hatálya alatti térségek lakóit, hogy tegyenek eleget az utazási korlátozásoknak, és csak akkor menjenek például a vasútállomásokra, ha az új előírások alapján engedélyezett számukra az utazás.

Ennek előzményeként szombat éjjel, a szigorítások bejelentése után sokan keltek útra Londonban és az intézkedés által érintett környező térségekben, hogy a tilalom érvénybe lépése előtt alacsonyabb készültségi szintű országrészekbe utazzanak.

Beutazási tilalom

Több európai nemzet döntött úgy, hogy beutazási tilalmat rendel el az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben, a kontrollálhatatlan új koronavírus megjelenése miatt. 

Írország, Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Belgium mind leállítják a szigetországból érkező légiforgalmat.

Az EU hétfőn tárgyal majd egy koordináltabb válaszról.

(MTI/BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!