Simán futhatnak tiniket célzó alkohol, dohány és szerencsejáték hirdetések a Facebookon
A 13-17 éveseket gond nélkül elérik a korhatáros reklámok, ha beleesnek érdeklődési körükbe
Simán futhatnak tiniket célzó alkohol, dohány és szerencsejáték hirdetések a Facebookon

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 28.
A Facebook lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy olyan 13 éves gyermekeket érjenek el hirdetéseikkel, akik a dohányzás, a rendkívüli fogyás és a szerencsejáték iránt érdeklődnek - derül ki a Reset Australia lobbicsoport kutatásából.

Míg a techóriás nem engedélyezi az alkohol és más korhatáros tartalmak reklámozását 18 év alattiak számára, nem állja útját annak, hogy a profiljuk alapján azok iránt érdeklődő tiniket elérjék ezek a hirdetések.

A csoport által létrehozott kamu oldal, az "Ozzie News Network" a Facebook hirdetői platformján azt tapasztalták, hogy bár direkt módon nem hirdethetnek alkoholt, szerencsejátékot vagy cigarettát a 13-17 éves korosztálynak,

amennyiben indirekt módon célozzák meg az ezek iránt érdeklődő tiniket, át tudnak menni a hirdetéseik.

A teszt során nyereményjátékos hirdetést küldtek a szerencsejáték felé érdeklődőknek, koktélreklámot az alkohol felé nyitottaknak, az extrém fogyás felé érdeklődőknek pedig a tökéletes nyári test eléréséről szóló hirdetés ment, minden akadály nélkül. 

A szervezet igazgatója, Chris Cooper felhívta a figyelmet arra, hogy a Facebook nyilvánvalóan ugyanolyan elven juttat el információt a tinédzsereknek, mint a felnőtteknek, és abból profitál is, ez pedig nincsen rendben. 

"Kell-e egy magát egyedülállónak megjelölő 13 éves tininek célzott 'sugar daddy-s' randihirdetést kapnia?

Helyénvaló-e, hogy egy alkohol iránt érdeklődő 15 éves koktél receptekről szóló reklámot kap...? Tényleg azt szeretnénk, hogy a 16 éveseket szerencsejáték vagy szélsőséges politikai hirdetésekkel bombázzák?"

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!