Rendkívüli: megvan az új német kormány, pont kerül a Merkel-éra végére
Olaf Scholz lesz az új német kancellár
Rendkívüli: megvan az új német kormány, pont kerül a Merkel-éra végére

Olaf Scholz, a következő német kancellár. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 11. 24.
Véget ér Angela Merkel 16 éve tartó kancellársága, a székben Olaf Scholz, a szociáldemokraták jelöltje követi majd. A döntés azt követően született meg, hogy a koalíciós tárgyalófeleknek sikerült megállapodniuk az új német kormányról. 

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Mintegy két hónappal azt követően, hogy a Szociáldemokrata Párt megnyerte a szövetségi választásokat, Olaf Scholz vezetésével megalakul az új német kormány, amelyben a Zöldek és a liberális Szabad Demokraták (FDP) is partnerek lesznek majd. 

A koalíciós megegyezés egyik kiemelt sarokköve a klímaváltozás ügyének kezelése volt. A felek abban állapodtak meg, hogy szénfelhasználást kiszorítják 2030-ra. Emellett Németország területének 2 százalékát a szélerőművek létesítésére, illetve a hidrogén-bázisú energiaelőállításra tartják fenn.

Terveik szerint 8-9 év múlva a németországi elektromosság 80 százalékát megújuló energiaforrásból fogják előállítani. 

Felmerült a kannabisz-árusítás legalizálása bizonyos feltételek mellett. 

Terjednek a hírek a miniszteri posztokról is

A sajtóhírek szerint a megállapodás szövege egy körülbelül 170 oldalas dokumentum, amelyből az is kiderült, hogy szigorodnak majd a járványügyi intézkedések, valamint felállítanak egy szakértőkből álló testületet, ami napi szinten monitorozza majd a járványhelyzetet az országban. 

Minisztériumi helyosztás tekintetében olyan hírek keringenek, hogy az FDP vezetője lesz majd a pénzügyminiszter, míg a Zöldek társelnökei viszik majd a gazdaságminiszteri posztot és a klímavédelemmel kapcsolatos ügyeket is. 

Az új kormány várhatóan december második hetében kerül beiktatásra, előtte a pártok kongresszusai jóváhagyják a koalíciós megállapodást. 

(BBC/Guardian)

Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!