Rendkívüli: a Fidesz teljesen kilépett a Néppártból, újra akarja építeni a jobboldalt
"It is time to say goodbye"
Rendkívüli: a Fidesz teljesen kilépett a Néppártból, újra akarja építeni a jobboldalt

2021. 03. 18.
Kilép a Fidesz az Európai Néppártból - tájékoztatta a szervezet elnökségét Novák Katalin, a kormánypárt alelnöke levélben. A levelet nem Donald Tusknak, a Néppárt elnökének, hanem a párt főtitkárának címezték. Tusk a Twitteren úgy reagált, hogy a Fidesz már évekkel ezelőtt "elhagyta a keresztény demokráciát". Novák pedig a jobboldal újjáépítésének szükségességéről posztolt. 

A levél Novák Katalin Twitter-oldalára csütörtökön került fel. Novák Katalin "It's time to say goodbye", vagyis Itt az ideje a búcsúnak szöveggel kommentálta a levelet.

A levél címzettje Antonio López-Istúriz White, az Európai Néppárt főtitkára. A szöveg szerint a Fidesz a továbbiakban nem szeretné fenntartani tagságát az Európai Néppártban.

Novák Katalin csütörtök este Facebook-oldalán részletesen írt arról, miért lép ki a Fidesz az Európai Néppártból. Közölte: 2015-ben, a bevándorlási válság idején "kiderült, hogy a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása".

Március elején, amikor a Fidesz bejelentette, hogy távozik az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, akkor Navracsics Tiborral, Deutsch Tamással és Novák Katalinnal is interjúztunk a döntés okairól és a lehetséges következményekről.

Titkos módosítás a járvány árnyékában

Hozzátette: most, amikor a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját, "az Európai Néppárt frakciójában ahelyett, hogy az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra keresnének megoldást és segítenék a hatékony védekezést, titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától".

A politikus megjegyezte: az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel a Fidesz nem tud azonosulni.

"Ahogy több vezető is kifejtette: a néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük"

- írta Novák Katalin. A miniszter kiemelte: "a Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált".

Két hete léptek ki a frakcióból

A Fidesz európai parlamenti képviselői március 3-án léptek ki az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció elfogadta alapszabályának módosítását.

Ezt követően március 6-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-vel közölte, a frakcióból való kilépés után a néppárti tagság már csak technikai kérdés.

A mostani levélre válaszul a Néppárt annyit közölt, hogy tudomásul vette, hogy a Fidesz bejelentésével a tagságuk a mai nappal automatikusan véget ér. Donald Tusk, a Néppárt elnöke annyit írt Twitteren, hogy a Fidesz elhagyta a keresztény demokráciát, de nem most, hanem már évekkel ezelőtt. 

 

A Fidesz európai parlamenti képviselője, Hidvéghi Balázs talán éppen erre utalva posztolta azt, hogy a Néppárt hagyta el a keresztény demokráciát, ezért kellett a Néppártot pedig a Fidesznek otthagynia. "Szomorú" - tette hozzá. 

Az európai politika jövőjéről, az unió kihívásairól és Magyarország szerepéről egy korábbi lapszámunkban beszélgettünk Hidvéghi Balázzsal. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!